Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Miljonböter för brott mot upphandlingslagen

Publicerad: 2 oktober 2013, 06:43

Förvaltningsrätten i Stockholm har bifallit Konkurrensverkets ansökningar och beslutat att Täby kommun ska betala sammanlagt 5 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift. Enligt förvaltningsrätten kommunen genomfört otillåtna direktupphandlingar i samband med ombyggnationen av Täby centrum.


Eftersom Täby kommun på eget initivtiv vänt sig till Konkurrensverket och informerat om de otillåtna direktupphandlingarna blir upphandlingsskadeavgiften cirka hälften av det normala vid den här typen av överträdelser. De yrkade/utdömda beloppen motsvarar därför 3,4 procent av kontraktsvärdena i stället för de cirka 7,5 procent som Konkurrensverket brukar yrka för lagöverträdelser av normalgraden.

Domen har ännu inte vunnit laga kraft.

Huvudregeln, enligt lagen om offentlig upphandling, är att alla offentliga upphandlingar över cirka 284 000 kronor ska annonseras och konkurrensutsättas innan kontrakt skrivs.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.