Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Miljonböter hotar Falun

Publicerad: 2 november 2011, 20:22

Åklagaren har inlett en förundersökning mot Peab-anställda och Falu kommun.


Turerna fortsätter i Faluhärvan, där kommunen utan upphandling anlitat Peab för gatu- och vägunderhåll. Åklagarmyndighetens riksenhet mot korruption inleder en förundersökning och Konkurrensverket kräver att Falu kommun ska betala 10 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift, det högsta tillåtna bötesbeloppet.

Den 21 oktober år 2011 polisanmälde kommunen fem medarbetare som på Peabs bekostnad rest till Tallinn på konferens. Nu är det upp till kommunen att yttra sig om böteskravet. Samtidigt fortsätter den arbetsrättsliga utredningen av händerna.

Två av kommunens medarbetare hålls fortsatt avstängda från sina anställningar. En av dem är förvaltningschefen vid trafik- och fritidsförvaltningen, som varslats om avsked av Falu kommun. Fyra personer har dock fått återgå i tjänst.

På Peab hålls distriktschefen hemma. Företaget kommenterar ärendet i en kommuniké på sin hemsida:

"Peab har en nolltolerans mot etiska överträdelser av det här slaget, och valde därför att stänga av den ansvarige personen i början av oktober. Peab samarbetar fullt ut med kommunen i en utredning som för närvarande pågår. Riksenheten mot korruption har nu valt att inleda en förundersökning. Det är viktigt att betona att denna inte gäller Peab, utan de inblandade personerna i frågan", skriver Peab.

Relaterade artiklar

Dom mot Peabanställda står fast

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.