Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Mindre parkeringsplatser med insyn minskar brott

Publicerad: 10 september 2008, 09:45

En ny guide om brottsförebyggande stadsplanering ska hjälpa till att göra stadsmiljön tryggare. Gångtunnlar, mörka gångvägar och öde parker är det lätt för många att känna sig rädda i inte minst när det är mörkt. Därför har SIS, Swedish Standards Institute, varit med och utformat en europeisk standard som ska hjälpa till att göra stadsmiljön tryggare.


Den nya SIS-standarden är en guide med många infallsvinklar, från skalskydd och förhindrande av flykt med stöldgods, till hur man bygger ett samhälle där människor vill och vågar röra sig. Mycket handlar om att göra stråken trafikerade och att bygga bort barriärer, prång och mörka partier.

Om man till exempel bygger en upplyst viadukt över motorvägen så kan det bli tryggare för människor att passera, hävdar Gerd Cruse Sondén, arkitekt vid Göteborgs stad och deltagare i SIS kommitté för brottsförebyggande stadsplanering.

För att få en brottsförebyggande stadsplanering måste många olika grupper delta i arbetet, alltifrån arkitekter och byggherrar till kommunala förvaltningar, företag och polis.

Så till exempel kan man enligt Gerd Cruse Sondén, bygga mindre parkeringsplatser med god insyn, det minskar bilinbrotten har det visat sig. Men den stora frågan är hur utemiljön ska utformas så att den upplevs och är mer trygg.

Här handlar det ofta om dålig belysning och skymmande växtlighet med också brister i stadsplanestrukturen. Utemiljön är ofta alltför gles och få människor möts jämfört med ett gatunät som uppmuntrar till möten.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.