Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Misstänkt svartlönehärva i mångmiljonklassen

Publicerad: 23 mars 2017, 15:05

En underentreprenör i andra led misstänks ha betalat ut svarta löner i mångmiljonklassen vid Nya Karolinska Sjukhuset.

Svarta löner hos en underentreprenör riskerar att fläcka Nya Karolinska Sjukhuset, NKS, i Solna. En underentreprenör i andra led till Skanska misstänks för bland annat grova skattebrott, enligt ett avslöjande i Byggnadsarbetaren.


Enligt uppgifter i tidningen sitter ledningen till en underleverantör i andra led häktad misstänkte för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Om de fälls kan de få upp till sex års fängelse. Företaget heter B&D Grupp och Pär Olsson, projektchef på Skanska, bekräftar att företaget varit anlitat vid bygget av NKS.

– Det är riktigt. Vi vet dock inte i dagsläget vad som har hänt eller vid vilken tidpunkt, säger Pär Olsson till Byggindustrin.

Han menar att Skanska har både resurser och processer för att förhindra att oseriösa underleverantörer ska anlitas till Skanskas projekt. Att det ändå har hänt i det här fallet ska utredas av Skanska, enligt Pär Olsson.

– Vi ska naturligtvis titta på det i det och täppa till alla hål som eventuellt kan finnas, men i dagsläget är det för tidigt att säga om det är vi eller våra rutiner som har brustit på något sätt. Vi har helt enkelt för lite information, säger Pär Olsson.

Enligt uppgifter i Byggnadsarbetaren registrerades företaget B&D Grupp som ett handelsbolag 2009, men ombildades som ett aktiebolag 2011. Under 2015 och 2016 ska företaget ha varit anlitat vid NKS enligt Skanska.

Enligt Skatteverket har B&D Grupp under perioden september 2014 till september 2016 fört över drygt 14 miljoner kronor till ett konto kopplat till ett annat bolag. De pengarna misstänks ha använts till att betala svarta löner.

Den huvudsakliga brottsmisstanken är att svarta löner ska ha betalats ut uppger Jerker Asplund, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten, till Dagens Nyheter. Fem företag ingår i härvan och åtta personer sitter häktade, det är dock bara B&D Grupp som varit anlitat vid NKS. Han säger till Byggnadsarbetaren att allt tyder på att han kommer att väcka åtal mot de häktade.

Advokat Carl Johan Malmberg som företräder en av de misstänkta säger till Dagens Nyheter att hans klient förnekar brott och säger att om någon betalat ut svarta löner så är det i alla fall inte han.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.