söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Mutmisstänkta friade i rätten

Publicerad: 7 december 2018, 05:25

Ett ärende gällande misstanke om givande och tagande av muta har under november avgjorts i Sundsvalls tingsrätt. Domen blev friande för de tre branschpersoner som var inblandade.

Ämnen i artikeln:

Trafikverketantikorruptionkorruptionmutbrott

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


Fallet rör en anställd hos Trafikverket som under 2013 lät sig bjudas på resa till Stockholm, mat och alkohol, evenemangsbiljetter och en matchtröja av sin före detta chef på Svevia. Även en person anställd hos VTG Entreprenad, som var en av Svevias underentreprenörer, var misstänkt för givande av muta, men friades.

Vid tiden för händelsen hade Trafikverket och Svevia ett pågående ramavtal avseende bland annat vägunderhåll och asfaltering i en viss region i landet. Men eftersom avtalet hade ingåtts flera år innan bjudresan hävdade Svevia-chefen att han ändå inte hade haft möjlighet att påverka Trafikverkets anställde via resan. Tingsrätten menade dock att Trafikverkets anställde inom ramen för sin anställning ändå haft viss möjlighet att utöva inflytande på förfrågningsunderlag inför kommande upphandlingar.

De inblandade på Svevia och Trafikverket menade dock att hela resan endast handlade om en försenad avtackning efter att den person som misstänktes för att ha ha tagit emot muta bytt jobb från Svevia till Trafikverket några år tidigare. Tingsrätten skriver i sin dom att det inte är helt och hållet tydligt om den aktuella förmånen går att koppla till anställningen på Trafikverket och väljer därför friande domar. Åtal väcktes efter att Trafikverkets personalansvarsnämnd beslutade att anmäla ärendet som har hanterats av åklagare hos Riksenheten mot korruption.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev