Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Myresjöhus vann i hovrätten

Publicerad: 18 januari 2013, 14:20

Man kan inte begära att Myresjöhus skulle veta att enstegstätade fasader var en dålig metod redan vid det senaste sekelskiftet. Därför slipper Myresjöhus ersätta en rad missnöjda husägare i Svedala i Skåne.

Ämnen i artikeln:

fasaderMyresjöhus

Domen från Göta hovrätt kom den 18 januari och väntas bli vägledande i synen på husägares rätt till ersättning för problem som uppstår till följd av fuktproblem i småhus med enstegstätad fasad. Enligt Villaägarna finns det omkring 20 000 sådana bostäder i landet.

De 34 husen i Svedala byggdes under åren 1999–2003. Husägarna hade stämt Myresjöhus på 300 000–400 000 kronor var för fuktproblem som de anser orsakades av Myresjöhus.

Målet gällde 34 hus. Eksjö tingsrätt tog bara upp de 23 fall som gällde köp direkt från Myresjöhus, inte de elva fall där ägarna hade köpt sin bostad i andra eller tredje hand. På den punkten instämmer hovrätten med tingsrätten. Men när det gäller de 23 övriga fallen ändrar hovrätten tingsrättens dom som gick husägarnas väg.

Den aktuella fasadkonstruktionen består ytterst av omkring 10 millimeter fasadputs. Innanför putsen ligger 50 millimeter cellplast klistrad direkt på en 9 millimeter kartongklädd gipsskiva. Gipsskivan sitter på en träregelstomme med mellanliggande isolering, träsyllar och plastfolie. Innerst sitter en 13 millimeter tjock gipsskiva.

Hovrätten anser att man måste göra en bedömning med hänsyn till de förhållanden som rådde 1999–2003 och att man inte ska utgår från den kunskap som numera finns om enstegstätade fasader.

I domen heter det: ”Hovrätten konstaterar att metoden med puts på isolering utan bakomliggande luftspalt således var ett vid tiden typgodkänt användningssätt vid byggnation. Inget har framkommit i målet som visar att byggbranschen som helhet eller Myresjöhus specifikt skulle ha haft någon kunskap om att metoden var riskfylld. Allmän vetskap om det förhållandet kom branschen till kännedom i början av år 2007.”

Nu får husägarna i Svedala i stället betala sammanlagt omkring 1,2 miljoner kronor i rättegångskostnader.

Relaterade artiklar

Enstegstätning ska prövas i HD

HD: ”Fel att använda enstegstätade fasader”

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev