Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

NCC fälldes för dödsolycka i Luleå

Publicerad: 10 augusti 2011, 12:00

Domstolen anser att NCC inte hade vidtagit tillräckliga åtgärder för att eliminera de uppenbara riskerna.


NCC Construction har vid Umeå tingsrätt fällts för vållande till annans död. Olyckan inträffade den 29 mars 2007 i samband med byggandet av en ny kaj i Umeå hamn i Holmsund. En 20-årig betongarbetarlärling klämdes så svårt av ett betongelement att han senare avled.

Arbetarna hos NCC arbetade med att montera förankringar till den nya kajen. Förankringarna utgjordes av betongelement som vägde 6 respektive 10 ton. När ett av betongelementen skulle lyftas på plats brast en vajerögla, elementet tippade mot betongarbetarlärlingen som befann sig på en flotte ute i vattnet. Klämskadorna var så svåra att mannen senare avled på sjukhus.

Tingsrätten anser att NCC inte hade vidtagit tillräckliga åtgärder för att eliminera de uppenbara riskerna med arbetsmomentet. En försvårande omständighet är att en blott 20-årig betongarbetarlärling tilläts stå på en liten flotte ute i vattnet, inom svängradien för ett 10 ton tungt betongelement.

Tingsrätten anser att NCC:s arbetsmiljöplan för projektet saknar en djupare analys av arbetsmomentets faror och vilka säkerhetsåtgärder som borde ha vidtagits. Tingsrätten finner det sannolikt att med en tillfredsställande genomarbetad arbetsmiljöplan så hade den unge betongarbetarens död kunnat undvikas.

Av domen framgår att NCC-personal med särskilt ansvar för tillsyn och kontroll har gjort sig skyldig till arbetsmiljöbrott med vållande till annans död. Dessutom anser tingsrätten att företrädare för bolaget inte har gjort vad som skäligen har kunnat krävas för att förebygga brottsligheten. NCC har inte organiserat verksamheten på ett tillfredsställande sätt ur ett arbetsmiljöperspektiv, enligt rätten.

Domen innebär att NCC ska betala 2 miljoner kronor i företagsbot till staten, samt skadestånd på 25 000 kronor vardera till fem anhöriga till den omkomne.

Björn Lundbeck

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.