Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

NCC får skärpt straff i kartellmålet

Publicerad: 28 maj 2009, 09:58

NCC får högre böter för att ha haft en ledande roll den så kallade asfaltkartellen. Det slog Marknadsdomstolen fast idag, torsdag. För övriga byggföretag som överklagat tingsrättens dom från 2007 ligger tidigare bötesbelopp fast eller mildras. Ett bolag, Svenska Väg, frias helt av Marknadsdomstolen.


Det hittills största kartellmålet i Sverige, den så kallade asfaltkartellen som rullades upp för 8 år sedan, har kommit till sitt slut.

På torsdagen dömde Marknadsdomstolen fem företag som deltagit i otillåtet kartellsamarbete inom asfaltbranschen till att betala sammanlagt nästan 280 miljoner kronor i böter (konkurrensskadeavgift).

Den 10 juli 2007 dömdes nio företag asfaltbranschen av Stockholms tingsrätt till att betala närmare en halv miljard kronor i konkurrensskadeavgift för kartellsamarbete. Det är de högsta böter som dömts ut i Sverige för denna typ av överträdelse.

Precis som tingsrätten tidigare finner Marknadsdomstolen det styrkt att de åtalade asfaltföretagen under flera år, 1998-2001, har deltagit i kartellsamarbetet där man har kommit överens om priser och delat upp asfaltbeläggningsmarknaden i Götaland och Svealand mellan sig.

Kartellen har främst gällt beläggningsarbeten, men även rört produktion, försäljning av asfaltmassa och en del anläggningsjobb.

Samarbetet har gått till så att de företag som inte skulle vinna en upphandling har lämnat anbud som ligger högre i pris eller så har företag betalats av konkurrenterna för att avstå att lämna anbud.

I torsdagens dom skärper Marknadsdomstolen tingsrättens dom för NCC från 150 miljoner kronor till 200 miljoner kronor.

Anledningen är den centrala roll som företaget har haft i kartellen. NCCs konkurrensskadeavgift på 200 miljoner kronor har redan reducerats med 30 procent för att företaget bidragit till att underlätta Konkurrensverkets utredning.

För Peab Asfalt och Peab Asfalt Syd ligger tingsrättens dom om en konkurrensskadeavgift på 33 420 000 kronor respektive 1,5 miljoner kronor fast.

För Peab Sverige och Sandahls Grus& Asfalt mildras konkurrensskadeavgifterna något, från 50 miljoner kronor till 40 miljoner kronor för Peab Sverige och från 3 miljoner till 2,5 miljoner kronor för Sandahls Grus& Asfalt. Anledningen är att företagen deltagit i kartellen i begränsad omfattning.

Svenska Väg, som fälldes i Stockholms tingsrätt, frias helt då Marknadsdomstolen inte har kunnat visa att bolaget alls har deltagit i kartellen.

Marknadsdomstolens dom går inte att överklaga.


Bakgrund Asfaltkartellen:

Hösten 2001 stegar några före detta chefer på NCC in på Konkurrensverket för att berätta för Anders Gerde, sakkunnig på Konkurrensverket, om en systematisk kartellverksamhet på asfaltbeläggningsmarknaden.

Det blev upprinnelsen till Sveriges största kartellmål någonsin. Den 24-25 oktober samma år genomfördes ett antal gryningsräder mot elva företag som misstänktes för att delta i prissamarbete och för att dela marknaden mellan sig.

De företag som misstänktes var: Skanska, NCC, Vägverket Produktion, Peab Asfalt, Peab Sverige, Sandahls Grus & Asfalt, Kvalitetsasfalt i Mellansverige, Svenska Väg och Peab Asfalt Syd (tidigare P-A Berglund och PNB Asfalt)

I början av 2003 stämdes anläggningsföretagen av Konkurrensverket på totalt 1,6 miljarder kronor. Summan justerades senare till 1,2 miljarder kronor, men är fortfarande det högsta belopp som yrkats i ett kartellmål i Sverige.

Enligt Konkurrensverket hade kartellsamarbetet pågått sedan 1993 och Skanska, NCC, Peab Asfalt och Vägverket Produktion hade deltagit sedan 1995.

Den 27 september 2006 inleds huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt. Den 10 juli ett år senare faller domen. Samtliga företag dömdes till böter/konkurrensskadeavgift.

Böter dömdes enligt följande:
NCC 150 M kr
Peab Asfalt 33 420 000 kr
Peab Sverige 5 Mkr
Skanska Sverige 170 Mkr
Vägverket 50 Mkr
Kvalitetsasfalt i Mellansverige 2,5 Mkr
Sandahls Grus & Asfalt 3 Mkr
Svenska Väg 300 000 kr
Peab Asfalt Syd 1, 5 M kr

Sex av företagen, NCC, Peab Asfalt, Peab Sverige, Sandahls Grus & Asfalt, Svenska Väg och Peab Asfalt Syd, överklagade domen till Marknadsdomstolen, högsta instans i Kartellmål.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.