Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

NCC river kontrakt med underentreprenör på Västlänken: ”Förtroendet är rubbat”

Publicerad: 9 april 2021, 11:31

Nils Bjelm, divisionschef för NCC Infrastructure, berättar att bolaget nu letar efter en ny underentreprenör för betongarbetet på Västlänkens deletapp Centralen. Foto: Wikipedia /

En av NCC:s underentreprenörer i projekt Västlänken tvingade byggarbetare att betala tillbaka delar av sin lön. Nu river NCC kontraktet. ”Vi vill inte gå in i detalj på hur vårt avtal såg ut”, säger Nils Bjelm, divisionschef för NCC Infrastructure.

Ämnen i artikeln:

VästlänkenNCCGöteborg

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Det var SVT Väst som först uppmärksammade att tre medarbetare på en underentreprenör till NCC, som utfört betongarbeten på deletappen Centralen inom Västlänken, under en längre tid tvingats betala tillbaka en stor del av sin lön efter att den betalats ut. Byggarbetarna polisanmälde företaget och NCC inledde en egen utredning.  Nu är NCC:s utredning avslutad och det står klart att förtroendet för underentreprenören är rubbat då de misstänks har brutit mot NCC:s uppförandekod vilket är skäl för att samarbetet ska avbrytas. 

LÄS MER: Stor insats mot byggbranschen – Polisen: ”Vi omhändertog tolv direkt” 

 

– Alla personer som arbetar i våra projekt ska ha sunda villkor. Aktörer som inte svarar upp mot detta har inte i branschen att göra. Vi beklagar djupt att underentreprenörens medarbetare drabbas när samarbetet avslutas, samtidigt känner vi oss trygga med att vi har fattat rätt beslut, säger Nils Bjelm till Byggindustrin.

LÄS MER: Antikorruptionsexperten: ”Det är en enorm varumärkesrisk”

Underentreprenören har ett 80-tal utländska arbetare som nu, enligt SVT, lär sägas upp och få åka hem till sitt hemland.

Hur omfattande var entreprenörens uppdrag, vad var kontraktet värt?

– Underentreprenören var anlitad för att göra betongjobb i ett av våra största projekt inom NCC. Vi vill inte gå in i detalj på hur vårt avtal såg ut.

Återstår mycket jobb inom det avtal som nu är uppsagt?

– Ja, och för dessa arbetsmoment kommer vi nu anlita en ny underentreprenör. Vår bedömning är att den övergripande tidplanen för projektet inte kommer att påverkas av detta.

Har underentreprenören haft fler uppdrag för NCC?

– Nej.

Kommer händelserna att innebära ökade kontroller av UE inom projektet eller NCC som helhet?

– Vi kommer att fortsätta att göra noggranna kontroller av våra underleverantörer och agera vid minsta misstanke om oegentligheter. Viktigt att lyfta är att den här misstanken rör händelser som har skett efter att medarbetaren har fått sin lön utbetalad, det vill säga att underentreprenören har krävt tillbaka en del av lönen från medarbetaren. 

NCC kommer att bistå polisen i deras fortsatta utredning av ärendet.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev