Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag04.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Brott & straff

NCC:s villor i Lund fuktskadade

Publicerad: 10 Mars 2008, 12:52

Alla de 175 villor som NCC byggt i Annehem i Lund har fuktskador. Husens putsade fasader är byggda med den kriticerade metoden enstegstätning.


Hur omfattande skadorna är vet inte NCC idag. Men alla hus kommer att behöva repareras. Några av de boende kommer till och med att behöva flytta under reparationerna.

– Vi kommer att lösa det här och inte lämna någon i sticket, säger Ulrika Lindmark, regionchef på NCC till tidningen Dagens Nyheter.

De första larmen om att villorna hade fuktskador kom i höstas. Den undersökning som nu är klar visar att samtliga villor har fuktskador. Stämningen bland de boende är blandad.

Några vill att NCC köper tillbaka villorna. Andra tror att allt kommer att bli bra till slut, eftersom byggbolaget inte gärna kan slarva en gång till.

Och de har ju i alla fall garanti. Efter larmen om fuktskadade fasader förra året förlängde NCC sin byggaranti från två år till tio år för just fasadkonstruktionen enstegstätning. Garantin skulle skapa trygghet åt bolagets kunder.

Garantin gäller villor som sålts till privatpersoner och flerbostadshus som sålts till de bostadsrättsföreningar som bolaget bildat. Tioårsgarantin gäller även retroaktivt, vilket innebär att skador som hittas på hus som byggts sedan slutet av 1997 kan reklameras av kunden.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.