Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Nio utan arbetstillstånd hittades i razzia

Publicerad: 9 maj 2017, 08:43

Obs: Bilden har ingenting att göra med själva händelsen.

Foto: Mia Åkerström

Nio personer utan arbetstillstånd har ertappats på en byggarbetsplats söder om Stockholm. De nio uzbekiska medborgarna har satts i förvar och kommer att utvisas. Bolaget som varit underentreprenör riskerar nu sanktionsavgifter.


Arbetsmiljöverket och Gränspolisen slog till mot byggarbetsplatsen i Huddinge där man bygger ett hundratal lägenheter. På arbetsplatsen fann myndigheterna nio personer från Uzbekistan som var här på turistvisum.

– Utifrån Arbetsmiljöverkets perspektiv så blev det sex sanktionsavgifter och man hade ingen koll på sina personalliggare. Sen var det oegentligheter med de som jobbade där. Gränspolisen tog med sig nio personer som jobbade där som inte har rätt att vara i landet, säger Mikael Roos, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket, till SVT.

Storleken på sanktionsavgifterna som underentreprenören nu kan få betala är fortfarande inte beslutad.

– Byggbolaget är ju ett svenskt bolag som tar in utländsk personal och det är här det har brustit. De har ju förmodligen inte rätt anställningsförhållande. Det som står på papperet och det som är verkligheten stämmer inte överens. Ekobrottsmyndigheten och Skattemyndigheten håller på att reda ut hur det ser ut, säger Mikael Roos.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.