måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Northvolt inför rätta – arbetare utnyttjades i Skellefteå

Publicerad: 29 augusti 2023, 09:00

Northvoltmålet tas upp i Skellefteå tingsrätt på tisdagen.

Northvolt ställs inför rätta efter att utländska arbetare utnyttjats vid fabriksbygget i Skellefteå. Den ansvarige chefen på bolaget nekar till brott, rapporterar Dagens industri.

Ämnen i artikeln:

SvepetSkellefteå

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Det var i november 2021 som polisen, Skatteverket och Arbetsmiljöverket gjorde ett tillslag på fabriksbygget av Northvolt 1 i Skellefteå, skriver Dagens industri.

Vid razzian kontrollerades 49 utländska arbetare. Det visade sig att 12 av dessa saknade tillstånd att vistas i Sverige. Sju av arbetarna var indier och anlitade av ett slovakiskt företag som var en underentreprenör i fjärde led till Northvolt.

Läs också: Nybyggaranda och kontroverser i Northvolts Skellefteå: ”I våra ögon var de en ganska ovan byggherre”

I förundersökningen som tidningen hänvisar till framkom att rörläggarna fick åtta euro i timmen. Arbetsdagarna sträckte sig från sju på morgonen till sex på kvällen och arbetsveckorna sträckte sig ofta från måndag till lördag. De utländska arbetarna bodde i lägenheter och hus där så många som åtta personer kunde bo i samma rum.

Northvolt och en av bolagets chefer står åtalade för brott mot utlänningslagen men nekar till brott med hänvisning till att de utländska arbetarna jobbade för en underentreprenör.

– I det här fallet är det två underleverantörer till ett byggföretag på området som anklagas för att ha tagit in tolv personer utan korrekta tillstånd. Detta agerande sker i direkt strid mot våra kontrakt och kontrollsystem, och vi anser att det är företagen i fråga som bär det legala ansvaret för det, säger Northvolts informationschef Anders Thor till Dagens industri.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev