fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Ny dom om enstegstätat från HD

Publicerad: 13 maj 2016, 14:26

Regnläckage i sprickor som lätt uppstår vid fönster, plåtdetaljer och genomföringar är en vanlig orsak till fuktskador i enstegstätade fasader. Foto: Boverket

I december 2015 dömde Högsta domstolen ut enstegstätade fasader som byggmetod och gav ett 30-tal husägare i Svedala rätt mot Myresjöhus. Av en ny dom från Högsta domstolen framgår att rätten till ersättning inte gäller när en husägare köpt av en annan privatperson.

Ämnen i artikeln:

fasaderHDHögsta domstolen

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Den nya domen gäller ett kedjehus i Malmö från 1989 med enstegstätad fasad. 2004 köpte en familj huset och sju år senare upptäckte de fuktskador. De gick då till domstol för att få avdrag på priset. Hovrätten gav dem rätt – privatpersonerna som de köpt huset av skulle betala cirka 450 000 kronor. Men nu slår Högsta domstolen fast att familjen inte har rätt att få avdrag på priset.

Högsta domstolen motiverar sitt beslut med att konstruktionen var allmänt godtagen när huset byggdes och att den stämde med den gällande byggnormen.

Den nya domen kan tyckas gå emot domen om Myresjös hus i Svedala som föll i december. Skälet är att husköpen i de två domarna faller under olika regelverk. Husen i Svedala såldes av entreprenören Myresjö och regleras därför av standardavtalet ABS 95. Huset i Malmö såldes av privatpersoner och regleras av jordabalken.

Läs mer: Oklart hur HD-dom slår mot byggbranschen.

I praktiken innebär de två domarna att en privatperson som beställer ett hus från en entreprenör har ett bättre skydd än en privatperson som köper samma hus i andra hand.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev