måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Ny kärnkraftslag ut på remiss

Publicerad: 11 januari 2023, 08:34

Statsminister Ulf Kristersson och miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari vid en pressträff om kärnkraften onsdagen den 11 januari 2023. Källa: regeringens Youtube-konto

Regeringen vill göra det möjligt att bygga fler kärnkraftsreaktorer i Sverige och på fler platser än på de tre där det är tillåtet i dag. Det sade statsminister Ulf Kristersson vid en pressträff på onsdagen tillsammans med miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari.

Ämnen i artikeln:

SvepetregeringenKärnkraft

ND


Kristersson sade att vi måste skapa förutsättningar för mycket mer elproduktion i Sverige för att kunna klara klimatomställningen.

"Det vi gör i dag är tredje steget på mycket kort tid", enligt statsministern", som sade att de tidigare exempelvis ökat finansieringen till forskning om kärnkraft.

Romina Pourmokhtari sade att regeringen vill öppna för att bygga fler reaktorer där de gör mest nytta och att de vill göra det möjligt att bygga olika typer av reaktorer, vilket skulle öka flexibiliteten.

"Vi måste använda oss av alla verktyg som finns…utsläppen ska hela vägen ner till noll", sade hon. Förslaget innebär att den begränsning som i dag finns i Miljöbalken om att Sverige kan ha högst tio reaktorer i drift tas bort.

Läs även: Snart dags för upphandling i första slutförvarsprojektet : "Vi börjar verkligen närma oss byggstart"

I dag finns kärnkraftverk i Forsmark, Oskarshamn och Ringhals.

Förslaget ska nu ut på remiss i tre månader och regeringen räknar med att lagstiftningen ska kunna träda i kraft i mars 2024.

Ulf Kristersson kommenterade även att tisdagens ryska desinformationskampanj, som han sade i grunden inte var något nytt utan en del av den ryska taktiken, men att den var annorlunda "i att den så uppenbart var felaktig".

"Ingenting är lättare för att slå split och splittring än att sprida falsk information", enligt statsministern, som uppmanade svenska folket att vara uppmärksamma.

Läs även: Strålande rivning i lugnt tempo

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev