Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Ny rapport: Byggbranschen hårt drabbad av brott

Publicerad: 30 januari 2020, 14:10

Pia Bergman, expert på ekonomisk brottslighet vid Skatteverket

Var tionde företag som granskades fick stänga delar av sin verksamhet och över tio miljoner kronor har krävts in sanktionsavgifter. Det visar en en ny rapport om brott i arbetslivet – där byggbranschen pekas ut som en av de värst drabbade.


Sedan 2017 har åtta myndigheter ett regeringsuppdrag att samverka mot brott i arbetslivet för att stävja fusk och regelbrott i arbetslivet.

– Det gråa har blivit alltmer kolsvart. Det här är en jätteviktig fråga för alla myndigheter, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör vid Arbetsmiljöverket, den myndighet som samordnar uppdraget.

2020 är det tredje och sista året för regeringsuppdraget, som myndigheterna hoppas ska permanentas. Resultatet har varit gott. Antalet kontroller har ökat stadigt och 2019 genomfördes närmare 2 000 kontroller att jämföra med 2017 då 161 kontroller genomfördes.

Läs även: Svartjobben inom bygg ökar – nu ställs krav på åtgärder 

Och kraftsamlingen behövs. Brottsligheten som myndigheterna uppdagat vid sina besök har blivit grövre. Det är svartjobb, illegal arbetskraft, omänskliga arbetstider, skenanställningar, människohandel, undermåliga boendeförhållanden, riskfyllda arbetsmiljöer, farliga och oskyddade arbetsmaskiner, bristande säkerhetsutrustning och bidragsbrott.

– Det är hela skalan från småfusk till grov kriminalitet, säger Erna Zelmin-Ekenhem.

Påverkar hela samhället

Även om det är långt ifrån alla företag som fuskar och begår brott så påverkar det hela branscher och hela samhället. Det blir svårare för de schyssta företagen att konkurrera och välfärdssamhället går miste om stora summor i skatteintäkter.

Som vanligt är det pengarna som driver på fusket.

– Ja, pengar är drivkraften bakom de brott vi uppdagar. Det tar sig lite olika uttryck i olika branscher, men vi ser att man fuskar med utbildningsbevis, felaktiga personalliggare, arbetskraft som inte är registrerade enligt utstationeringsdirektivet och arbetskraft som saknar arbetstillstånd bland annat, säger Johan Winberg, poliskommissarie vid Polismyndigheten.

Vissa branscher är mer utsatta än andra. Det är personalintensiva branscher där arbetet måste utföras på plats i Sverige. Byggbranschen är en av dem. Städ-, restaurang-, skönhetsalongs-, transportbranschen och vissa gröna näringar är andra. Och flera branscher hänger ihop. Till exempel går det inte att genomföra ett bygge utan att få transporter med material till byggarbetsplatsen, restauranger som ger de som arbetar på bygget mat och någon som städar byggarbetsplatsen.

Fältarbete och skrivbordsarbete

Genom att arbeta tillsammans dels med fältarbete dels med skrivbordsarbete kan myndigheterna nå längre i kampen än var för sig. Men sekretesslagstiftningen utgör ett problem. Myndigheterna får inte dela information mellan sig hur som helst.

– Jag önskar att vi skulle kunna samköra register för att komma åt buset, säger Pia Bergman, expert på ekonomisk brottslighet vid Skatteverket, som hoppas att politikerna ska kunna ändra lagstiftningen på detta område inom en inte alltför lång tid.

Myndigheterna ser ett stort och ökande problem med missbruk av utländsk arbetskraft.

– Svenska företag och samhället skulle inte klara sig utan utländsk arbetskraft. Problemet är de som inte har tillstånd och där det gränsar till ren människohandel. Där ska vi sätta extra fokus, säger Pia Bergman.

Att det är den utländska arbetskraften som är mest utsatt är inte konstigt anser hon.

– Benägenheten att anmäla en arbetsgivare är mycket låg om du är här illegalt. Det säger sig självt, säger Pia Bergman.

Riskerar mycket mer än böter

Hon betonar att det företag som inte har tillstånd för sin arbetskraft riskerar mycket mer än  böter.

Hur många företagskontroller de samverkande myndigheterna ska göra i år är inte bestämt, men man kommer fortsätta som under föregående år med att göra kontroller i olika branscher och att ha vissa veckor då man fokuserar på en särskild bransch.

– Ibland måste man sätta extra tryck på en bransch, säger Pia Bergman.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.