måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Ny satsning mot mutor och korruption

Publicerad: 11 december 2015, 10:42

Bild 1/2  Tommy Lenberg, vd Byggherrarna. Foto: Monika Martinson / Byggherrarna

Sveriges Kommuner och Landsting, Byggherrarna, Sveriges Byggindustrier och flera byggföretag har tagit fram nya gemensamma riktlinjer som ska motverka mutor och korruption inom byggbranschen.

Ämnen i artikeln:

korruptionmutbrott

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


De nya riktlinjerna fokuserar på den offentligt finansierade bygg- och fastighetssektorn. Enligt Byggherrarna har överenskommelsen utformats för att möta omvärldens krav på ökad transparens och måttfullhet i affärsrelationer.

– Överenskommelsen gör att det blir ännu tydligare vad vi ska förvänta oss av varandra när vi gör affärer och genomför projekt, säger Tommy Lenberg, vd Byggherrarna.

Arbetsgruppen som har arbetat fram överenskommelsen består av Byggherrarna, JM, NCC, Peab, Skanska Sverige, Sveriges Kommuner och Landsting, Sveriges Byggindustrier och Veidekke Sverige. Arbetsgruppen har haft stöd av Institutet mot mutor (IMM) och rapporten presenterades på ett seminarium hos IMM tidigare i veckan.

– Överenskommelsen är ett bra komplement till vår egen uppförandekod, som skrivits under av samtliga 3200 medlemsföretag. Branschen har också sedan flera år tillbaka en extra resurs i form av Samhällsbyggnadssektorns Etiska råd, dit man kan vända sig med anmälningar för att få dem prövade, säger Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.

Vill du läsa hela överenskommelsen?

Här kan du ladda ner Överenskommelse för att motverka mutor och korruption.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev