Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Ny satsning mot mutor och korruption

Publicerad: 11 december 2015, 10:42

Sveriges Kommuner och Landsting, Byggherrarna, Sveriges Byggindustrier och flera byggföretag har tagit fram nya gemensamma riktlinjer som ska motverka mutor och korruption inom byggbranschen.


Ämnen i artikeln:

korruptionantikorruptionmutbrott

De nya riktlinjerna fokuserar på den offentligt finansierade bygg- och fastighetssektorn. Enligt Byggherrarna har överenskommelsen utformats för att möta omvärldens krav på ökad transparens och måttfullhet i affärsrelationer.

– Överenskommelsen gör att det blir ännu tydligare vad vi ska förvänta oss av varandra när vi gör affärer och genomför projekt, säger Tommy Lenberg, vd Byggherrarna.

Arbetsgruppen som har arbetat fram överenskommelsen består av Byggherrarna, JM, NCC, Peab, Skanska Sverige, Sveriges Kommuner och Landsting, Sveriges Byggindustrier och Veidekke Sverige. Arbetsgruppen har haft stöd av Institutet mot mutor (IMM) och rapporten presenterades på ett seminarium hos IMM tidigare i veckan.

– Överenskommelsen är ett bra komplement till vår egen uppförandekod, som skrivits under av samtliga 3200 medlemsföretag. Branschen har också sedan flera år tillbaka en extra resurs i form av Samhällsbyggnadssektorns Etiska råd, dit man kan vända sig med anmälningar för att få dem prövade, säger Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.

Vill du läsa hela överenskommelsen?

Här kan du ladda ner Överenskommelse för att motverka mutor och korruption.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News