Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Ny sida

Publicerad: 11 mars 2009, 13:27

Åtal för grovt vållande till annans död. Den man som dog hade varnat om den alltför klena balken.


En anställd på konstruktionsföretaget Cremona kommer att åtalas för grovt vållande till annans död efter dödsolyckan i Kista Galleria.

Sex personer är delgivna misstanke om brott. Åtal mot ett antal personer väcks i Solna tingsrätt, troligen i början av april.
Den man som dog hade varnat för risker före olyckan.

Det berättar arbetsmiljöåklagare Leif H Johansson.
Förundersökningen är nästan klar och kommer att omfatta omkring 1 000 sidor plus bilagor.

Ännu är det inte säkert att alla sex misstänkta åtalas. Men minst två personer kommer att åtalas för vållande till annans död och den anställda på Cremona kommer alltså att åtalas för grovt brott.
Alla de sex personerna är misstänkta för vållande till kroppsskada för annan.

Brottet vållande till annans död ger fängelse i upp till två år. Om brottet är grovt blir påföljden fängelse i mellan sex månader och sex år.

För vållande till kroppsskada för annan blir påföljden böter eller fängelse i upp till sex månader. Om brottet är grovt kan fängelsestraffet bli upp till fyra år.
Hittills har ingen dömts för grovt vållande till annans död vid ett arbetsmiljömål i Sverige.

Påföljden vid fällande dom har hittills stannat vid villkorlig dom och böter.
Leif H Johansson tänker ändå försöka få kvinnan på Cremona fälld för grovt brott.

– Hon ändrade självsvåldigt i ritningarna till den balk som sedan kollapsade och orsakade olyckan. Det betraktar jag som grovt brott, säger Leif H Johansson.

De sex misstänkta personerna arbetade när olyckan inträffade på Cremona, hos entreprenören Ruukki och hos projektledaren Forsen Projekt.

Enligt Leif H Johansson skyller nu Ruukki på Cremona för den felaktiga ritningen, medan Cremona hävdar att Ruukki borde ha förstått att den ritning som man skickade över inte var slutligen godkänd.
Också de tre företagen är delgivna misstanke om brott och riskerar företagsbot.
Enligt lagen kan en företagsbot vara mellan 5 000 och 10 miljoner kronor.

Åklagaren måste göra svåra avvägningar innan har går till åtal:

– Vad är det som beror på en individs beslut och vad beror på strukturfel inom ett företag?

De sex misstänkta personerna och företrädare för företagen kan yttra sig över åklagarens utredning fram till utgången av mars.
De flesta av de misstänkta har anlitat privata försvarare.

Flera misstänkta har aviserat att de kommer med skriftliga inlagor inför rättegången.

– Jag träffar flera av försvararna inför rättegången. Det är mycket ovanligt men de har bett om det, säger Leif H Johansson.

Han hoppas att rättegången i Solna tingsrätt kan hållas före hösten. Han utgår ifrån att detta mål går vidare till hovrätten, oavsett utgången i tingsrätten.

– Det dröjer troligen ett par år innan detta är slutligt avgjort, säger Leif H Johansson.

Den man som dog vid olyckan i Kista Galleria hade varnat för att den balk som senare brast var underdimensionerad – men utan framgång.

– Det är särskilt tragiskt att den som protesterade mot att balken var för klen blev den som dödades när balken gav vika, säger arbetsmiljöåklagare Leif H Johansson.

Han berättar att det utbröt ett gräl, eller en häftig diskussion, kring den underdimensionerade balken.

– När mannen påpekade att balken var för klen ska hans förman enligt uppgift ha blivit irriterad, säger Leif H Johansson.

Det var en balk som egentligen skulle vara 25 millimeter som blev kraftigt underdimensionerad och tillverkades i 7 millimeter. Handlingarna producerades i dataprogrammet Tekla. Ett slags simulerade värden, eller låtsasmått, lades in i programmet. Meningen var att dessa värden skulle ersättas med verkliga värden men av någon anledning konstruerades balken efter låtsasmåtten.

Följden blev att balken gav vika under vikten av tre packar med MDF-plattor som vägde 7 ton styck. En fjärde packe skulle just lyftas på plats då balken gav vika. En man rasade ner när balken brast. Därefter fick han MDF-plattorna över sig och skadades så svårt att han dog.

Ögonblicket dessförinnan hade trafiken vinkats fram, med den påföljden att en bilist blev mycket svårt skadad.

– Det fanns inget tillstånd att stänga av trafiken. Man hade bara ställt ut ett par flaggvakter. Ingen på arbetsplatsen hade livlina. Forsen hade samordningsansvar men hade inte gjort någon adekvat arbetsmiljöplan, säger åklagaren Leif H Johansson.

Fakta
Den 15 juli 2008 gav en balk vika vid utbyggnaden av Kista Galleria i norra Storstockholm.

En person dog och två skadades. Efter olyckan inleddes Sveriges hittills största utredning av ett arbetsmiljöbrott.

Sammanlagt sex personer är delgivna misstanke om brott.

Åklagaren bedömer att rättegång kan hållas i april.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.