Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Brott & straff

Nya förutsättningar för Kalmar Arena

Publicerad: 17 Juli 2009, 05:22

270-miljonersprojektet Kalmar Arena har seriösa problem. Beslutet om en kommunal har nu överklagats till regeringsrätten. Nu drar sig även Sveafastigheter ur affären.


Kalmar Arena är ett 270-miljonersprojekt som har mötts av överklaganden och en ihållande opinion. Motsättningarna är stora och anhängare respektive motståndare till ett bygge anser att de har lika mycket rätt. Dagens arena, Fredriksskans, betraktas som uråldrig och många tycker att arenan är ett otrivsamt blåshål, skriver Idrottens Affärer.

Men frågan har blivit vem som ska betala en ny anläggning och om skattebetalarna verkligen ska vara borgenärer. Kommunfullmäktige tog beslutet om kommunal borgen på 100 miljoner till arenabygget. Men beslutet har överklagats gång på gång, nu senast till tredje instans, regeringsrätten.

Nu kommer också nyheten att Sveafastigheter drar sig ur affären. Byggbolaget som skulle bli drivande tillsammans med Kalmar FF anser att det finns starka skäl, såsom upprepade förseningar och ett försämrat marknadsklimat, till avhoppet. Bolaget efterskänker marken, samtliga ritningar samt fem miljoner kronor till arenabolaget för att driva arbetet. På det viset hoppas Sveafastigheter slippa negativ kritik.

Nu meddelar Kalmar FF:s ordförande Johnny Petersson att klubben själv tar hand om bygget: ”Det är den framkomliga vägen”.
– Vi sitter i förarsätet nu, även om vi inom Kalmar FF inte har så stor erfarenhet av byggnation. Men vi kommer att arbeta med kunnigt folk. Så snart vi får ett besked från regeringsrätten, som vi utgår från blir positivt för oss, kommer vi att starta en ny upphandling, säger Johnny Petersson i Barometern, enligt Idrottens Affärer.

Tanken är att Peab ska äga arenan fram till att den är klar och sedan sälja den till nybildade bolaget Handelsfastigheter i Kalmar AB. Tidigare skulle Kalmar FF och Sveafastigheter äga bolaget till lika stora delar. Nu är förhoppningen att finansieringen av arenan ska gå via den kommunala borgen om 100 miljoner, det beslut som togs av Kalmars kommunfullmäktige när Sveafastigeheter var en del av byggandet.
Under juli hoppas klubben och arenabolaget på ”rätt” besked från regeringssätten i frågan om den kommunala borgen.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.