onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Nya siffror: Byggstölder för över 2 miljarder kronor

Publicerad: 8 juni 2020, 12:40

Verktyg och maskiner är stöldbegärligt gods på byggarbetsplatser. Genrebild. Foto: Mia Åkerström

Antalet stölder från byggarbetsplatser har ökat med 30 procent sedan 2015, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. Förra året anmäldes 8 208 stölder. Det samlade stöldgodset uppskattas vara värt över 2 miljarder kronor.

Ämnen i artikeln:

byggarbetsplatsbyggstölderstöld

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Sedan 2015 har antalet stölder från byggarbetsplatser ökat 30 procent. Brottsförebyggande rådets nya statistik visar på 8 208 anmälda byggstölder under 2019 – vilket ger en snitt på över 20 stölder per dag.

Läs även: Stölder från byggen har ökat kraftigt 

– Vi vill inte spekulera i vad det beror på, men ökningen har skett efter polisens stora omorganisation 2015. Vi kan misstänka att det byggstölderna inte ligger högst upp på polisens prioriteringslista. En annan anledning kan vara att tullen inte har haft så stora befogenheter, säger Lars Kriss, press- och kommunikationsansvarig på Byggföretagen.

Enligt statistiken för 2019 ser det dock olika ut i olika delar av Sverige. Mellan 2018 och 2019 ökade byggstölderna i fyra av sju polisregioner (Mitt, Sthlm, Syd och Bergslagen) medan stölderna minskade i tre (Nord, Öst, Väst). 

Miljardsvinn ger dyrare byggen

I genomsnitt 20 stölder per dag är en alldeles för hög siffra enligt Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, på Byggföretagen.

Miljardsvinnet riskerar att leda till högre slutpriser för konsumenten när seriösa bygg- och anläggningsföretag tvingas kalkylera med svinn i anbuden.

– Miljardsvinnet riskerar att leda till högre slutpriser för konsumenten när seriösa bygg- och anläggningsföretag tvingas kalkylera med svinn i anbuden. Polisen behöver mer resurser och tydligare direktiv för att uthålligt kunna verka mot till exempel stöldligor, säger Tanja Rasmusson. 

Vanliga varor som stjäls är bygg- och arbetsmaskiner, eldrivna handmaskiner, byggnadsställningar, vitvaror och dörrar. Det samlade värdet på stöldgodset är svårt att uppskatta men uppgår sannolikt över 2 miljarder kronor.

Politikerna måste agera

Enligt Byggföretagen måste politiken agera för att stävja den här utvecklingen. Som en del i organisationens näringspolitiska agenda har man en rad önskemål. Vid sidan av att måste polisen ha tillräckliga resurser och tydliga direktiv att uthålligt kunna verka mot till exempel internationella stöldligor, anser organisationen att:

• Det behövs strategisk bevakning av hamnar och andra utförselvägar för stöldgodset. Fler tekniska hjälpmedel som kameror, avancerad röntgenutrustning och utrustning som spårar illegala störsändare kan bidra till ökad upptäcktsrisk. 

• Straffen för inbrottsstöld bör bli högre. 

• Dömda gärningsmän borde betala skadestånd och åklagare och domstolar behöver bli bättre på att bedöma om enskilda stölder är del av organiserad brottslighet. Enligt Byggföretagen måste även samordningen på EU-nivå, främst genom Europol, bli bättre för att slå undan benen för de internationella stöldligorna.

Byggstölder

• Byggstölderna har ökat från 6 280 anmälda stölder per 2015 år till 8 208 anmälda stölder per år 2019. Ökningen motsvarar 30 procent. 

 

• Mellan 2018 och 2019 ökade byggstölderna i fyra av sju polisregioner (Mitt, Sthlm, Syd och Bergslagen) medan stölderna minskade i tre (Nord, Öst, Väst). 

 

• Byggföretagen gjorde 2012 en beräkning som visade att stölderna motsvarade drygt 1,5 miljarder kronor. Med hänsyn till att stölderna ökat med över 30 procent är det sannolikt att det samlade värdet på stöldgodset nu ligger över 2 miljarder kronor.

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev