Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Nynazistisk flagga hamnade i byggkran

Publicerad: 18 december 2018, 14:41

Kranen i Kärrtorp där flaggan hängdes upp.

Nordiska Motståndsrörelsens flagga hängdes ut från en byggkran i Kärrtorp, Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Besqab

I lördags morse kunde boende i Stockholmsförorten Kärrtorp se en flagga tillhörande den nynazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) hänga från en byggkran i centrum.

Efter ett par timmar var byggföretaget Besqabs arbetsledare på plats och kunde ta ner flaggan som rörde upp känslorna hos boende i närområdet. Besqabs regionchef Staffan Grundmark berättar mer:

– Vårt vaktbolag fick ett larm under natten till lördagen och var på plats efter cirka tjugo minuter. Även vittnen hade sett någon ta sig över planket in på området. Men då väktarna inte noterade något särskilt på byggarbetsplatsen och det var helt mörkt ute åkte de därifrån. De tänkte inte på att titta upp mot kranen.

Han fortsätter:

– Vi tar starkt avstånd mot det här och har polisanmält händelsen.

Hur lyckades en person ta sig ända upp i kranen?

– För det första så har vi ett två meter högt plank runt arbetsplatsen men den som verkligen bestämmer sig för det kan ju ändå ta sig över. Stegen upp till kranen sitter en bit upp just för att det inte ska kunna gå lätt att klättra upp på stegen inuti kranen. Troligen så har två personer hjälpts åt för att en av dem skulle lyckas nå stegen, säger Staffan Grundmark.

Staffan Grundmark känner inte till någon liknande händelse sedan tidigare.

– Vi måste självfallet se över kraven på den här typen av utrustning när en sån här sak inträffar. Samtidigt känns det ju inte vettigt att börja använda taggtråd och göra byggarbetsplatsen till ett fängelse.

Den 15 december i år hade det gått fem år sedan högerextrema gick till attack mot en medborgardemonstration på torget intill byggarbetsplatsen. Detta kan vara skälet till att högerextrema ville uppmärksamma dagen återigen.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Besqab

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.