tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Nytt samarbete stoppar byggfusk

Publicerad: 27 juni 2019, 11:11

Fyra kommunala bolag i Stockholm går nu samman för att stoppa fusk i byggbranschen. Stockholmshem, som drog igång med de skarpa insatserna redan för ett år sedan, har redan upptäckt flera fall.


Det är bostadsbolagen Stockholmshem, Svenska Bostäder, och Familjebostäder som tillsammans med Stockholms bolag för skolfastigheter, Sisab, som nu skriver på en gemensam avsiktsförklaring för att jobba på ett enhetligt och proaktivt sätt för att jobba för en sund konkurrens och schyssta arbetsvillkor. Modellen som utvecklats för arbetet heter Rättvist byggande och innefattar allt ifrån kontraktsskrivning till oannonserade kontroller på byggarbetsplatser och att följa upp hela kedjan av underentreprenörer.

Stockholmshem var först ut

Modellen började användas av Stockholmshem redan för ett år sedan och där har det nya sättet att arbeta mot svartarbete och ekonomisk brottslighet, redan gjort skillnad.

– Vi har gjort tolv oannonserade kontroller och har bland annat hittat personer som saknar arbetstillstånd, säger Morgan Jansson, inköpschef på Stockholmshem och initiativtagare för satsningen på Rättvist byggande.

Under kontrollerna har Stockholmshem också hittat personer vars identitet inte stämt överens med ID6, personalsystemet.

– Vi har kört i egen regi och nu kliver övriga bolag på. Det vässar oss ytterligare, säger Morgan Jansson.

Säkerhetsföretaget Scandinavian Risk Solution (SRS) har upphandlats för att utföra kontrollerna på byggarbetsplatserna för alla fyra bolag, i enlighet med avsiktsförklaringen.

– Visionen med rättvist byggande är att branschen ska veta att det inte lönar sig att fuska på våra byggarbetsplatser. Vi ska attrahera de seriösa företagen för en sund konkurrens på lika villkor, säger Morgan Jansson.

Det här är modellen för Rättvist byggande

*Samtliga entreprenörer som arbetar på våra byggarbetsplatser ska vara kända och kontrollerade.

*Fysiska arbetsplatskontroller genomförs oannonserat på byggarbetsplatserna. Exempelvis kontrolleras att samtliga på byggarbetsplatsen har giltigt ID06-kort, ID-handling och arbetstillstånd.

*Alla uppmanas att anmäla misstankar om oegentligheter till en oberoende funktion (Fair Play Bygg) som ägs av Byggnads Stockholm-Gotland och Stockholms Byggmästareförening. Tips om misstänkta oegentligheter kan skickas till tipsa@fairplaybygg.se

Andreas Jennische, nyhetschef red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev