Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Oklart hur hårt HD-dom slår mot byggbranschen

Publicerad: 22 december 2015, 15:35

Puts rakt på isoleringen handlar det om vid enstegstätade fasader. Foto: Wikipedia

Efter dagens dom i Högsta Domstolen, HD, står det klart att Myresjöhus förlorar målet mot 34 husägare i Svedala som fått fuktproblem i sina hus byggda med enstegstätade fasader. Vad effekten av domen blir för byggbranschen i stort är oklart i dagsläget.

Ämnen i artikeln:

fasaderMyresjöhusHögsta domstolenSvedala

MdF

Mattias de Frumerie

mattias@byggindustrin.se


Fallet med de enstegstätade villorna i Svedala har varit en långkörare. Myresjöhus vann målet i hovrätten, men nu ger alltså HD villaägarna rätt. Målet gäller ett antal småhus som har fått fuktskador på grund av att de byggts med enstegstätade fasader. Husägarna, som köpt sina hus i första, andra och tredje hand, hade stämt Myresjöhus på mellan 300 000 och 400 000 kronor vardera. De byggdes 1999–2003. Då var metoden godkänd och användes flitigt vid husbyggen. Trots detta fastställer HD att Myresjöhus har varit vårdslöst när företaget använt metoden och att husägarna kan kräva ersättning för att felen ska åtgärdas.

Domen kommer att vara vägledande och enligt Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarna, är det omkring 22 000 småhus som har byggts med tekniken. Han säger att sannolikt har de hus som inte har åtgärdats redan skador som måste åtgärdas och att kostnaden i så fall skulle landa på mångmiljardbelopp.

– Den erfarenhet jag har är att hus som är byggda på det här sättet har skador. Det här är den största byggskandalen i Sverige någonsin och domen är en kraftig markering mot landets byggentreprenörer som i fortsättningen måste ta mycket allvarligare på sitt ansvar ekonomiskt, etiskt och socialt, säger Ulf Stenberg.

Han nämner bland annat den miljömässiga belastning som det innebär att byta ut byggmaterial efter bara några år.

Olof Jonson, chefsjurist på Sveriges Byggindustrier, tonar dock ner effekterna av domen.

– Ulf Stenberg försöker väl göra ett revynummer av det här. Mycket är ju åtgärdat redan och det har gått ganska lång tid sedan de här husen byggdes. Jag kan bara uttala mig generellt, men vad jag känner till pågår det inte 22 000 processer om fuktskador i villor just nu. Vi har inte fått de signalerna från våra medlemmar. Det är möjligt att det kommer att komma några efter den här domen, men att det skulle vara i den storleksklassen har jag svårt att se. Hur många det blir är ju ren spekulation, säger Olof Jonson.

Det som han tycker är den avgörande effekten av domen är hur hela byggbranschen ska förhålla sig till nya byggmetoder och material i framtiden, när det inte räcker att luta sig mot gällande regelverk och forskningsrön från byggmaterialleverantörerna.

– Om byggentreprenörerna dessutom måste göra egna utredningar blir det väldigt kostnadsdrivande och det är möjligt att det måste till lagändringar i framtiden, säger Olof Jonson.

Domen i HD var inte enhällig. Två av justitieråden hade en skiljaktig mening. De ansåg att Myresjöhus inte kunde anses ha agerat vårdslöst då byggmetoden vid tillfället var etablerad.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev