Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Östersund anklagas för brott mot LOU

Publicerad: 7 oktober 2010, 12:17

Tingsrätten avgör om kommunen är den egentlige beställaren.


När Jämtkraft Arena i Östersund byggdes åren 2006-2007 fick Peab uppdraget utan någon offentlig upphandling. Detta var fel, hävdar juristen Mats El Kott.

För två Sundsvallsföretags räkning kräver han skadestånd på 8,5 miljoner kronor för brott mot lagen om offentlig upphandling, LOU. Huvudförhandling har hållits vid Östersunds tingsrätt.

Mats El Kott hävdar att bygget av Jämtkraft Arena borde ha gått ut på offentlig upphandling, eftersom Östersunds kommun är den egentlige beställaren av arenan. Mats El Kott hävdar att kommunen har försökt kringgå lagen om offentlig upphandling.

Svarande i skadeståndsmålet är förutom Östersunds kommun också Östersunds Sport- och Eventarena, det företag som äger av arenan och som ofta kallas arenabolaget. I detta bolag äger kommunen 32 procent av aktierna medan resterande aktier ägs av Fältjägaren Fastigheter och Östersunds Fotbollsklubb.

De två företag som hade velat lämna anbud på arenabygget var MC Maskiner & Entreprenad och Byggnads AB Nylund och Berglund, båda i Sundsvall. Det senare bolaget har sedermera gått i konkurs.

– I synnerhet MC Maskiner & Entreprenad hade haft goda möjligheter att ta hem markjobben om man fått lämna anbud. Det fanns nämligen förutsättningar för en delad entreprenad, säger Mats El Kott.

Sundsvallsföretagen har nu överlåtit skadeståndsärendet på QSY Fordringar i Norrland, ett bolag där just Mats El Kott är styrelseordförande och tillika minoritetsägare.

Det finns ett antal omständigheter som enligt Mats El Kott visar att Östersunds kommun bör ses som beställare. Han hävdar till exempel att arenan började byggas i juni 2006 utan att det fanns något bygglov, och att marken då fortfarande ägdes av kommunen.

– I juli 2006 bildades sedan arenabolaget och under hösten samma år sålde kommunen marken till föregaget Fältjägaren för 11 miljoner kronor.

Våren 2007 förvärvade arenabolaget marken med färdiga byggnader av Fältjägaren. På sommaren samma år invigdes Jämtkraft Arena.

Arenabolaget har ett aktiekapital på 200 000 kronor. Mats El Kott hävdar att handlingarna visar att Östersunds kommun när den vill har rätt att köpa ut de två övriga delägarna, oavsett om dessa vill eller inte.

– Detta visar att kommunen i praktiken äger arenabolaget, säger Mats El Kott, som för övrigt på ett tidigt stadium politiskt ifrågasatte tillvägagångssättet för arenabygget.

Han sitter sedan valet 2006 i kommunfullmäktige i Östersund för folkpartiet.

– Jag sökte efter lokala byggföretag som ville lämna anbud, men det visade sig att det fanns inget företag som vågade ta en sådan strid. Därför fick jag gå till Sundsvall för att hitta några.

Kommunens och arenabolagets ombud, advokat Roger Hagman, hävdar att arenabolaget inte är en upphandlande enhet. Han hänvisar till att minst en av följande tre förutsättningar måste föreligga för att arenabolaget ska betraktas som en sådan:
• Bolaget ska till minst 50 procent vara finansierat av kommunen.
• Bolagets upphandling ska stå under kommunens tillsyn.
• Bolagets styrelse ska till mer än hälften vara utsedd av kommunen.

– Inget av dessa tre rekvisit är uppfyllt, hävdar Roger Hagman.

Mats El Kott anser däremot att de två första rekvisiten är uppfyllda och att arenabolaget därmed är en upphandlande enhet.

Vidare hävdar Roger Hagman att arenabolaget i själva verket inte har köpt en entreprenad, utan en fastighet med befintliga byggnader, eftersom entreprenadkontraktet tecknades mellan Peab och företaget Fältjägaren, två privata bolag.

När det gäller de två sundsvallsföretagen anser Roger Hagman att dessa inte hade haft möjligheter att lämna anbud, eftersom de är typiska underentreprenörer.
Dom meddelas den 25 oktober.

Jämtkraft Arena
Jämtkraft Arena invigdes den 13 juli 2007.

Byggkostnaden var 86,5 miljoner kronor. Arkitekt var Sweco FFNS.

Arenan har totalt 5 092 sittplatser på fotbollsmatcher och 30 000 platser på konserter.

Björn Lundbeck

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.