Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Övertygade om att det var ett missförstånd

Publicerad: 17 januari 2013, 14:52

När företaget Contender Demolering anklagades för att ha illegal arbetskraft och betala undermåliga löner var ägaren först övertygad om att det var ett missförstånd. Men en kontroll av samtliga anställda visade att 17 personer saknade arbetstillstånd.


I höstas publicerade Dagens Arena en artikel om missförhållanden vid ombyggnaden av Skatteverkets kontor i Solna. Kritiken riktades mot företaget Contender Demolering som ägs av Luis Godinez.

– Vi var övertygade om att det var ett missförstånd. Vi har anställningsavtal, A-skattsedel och ID06-kort för alla våra anställda samt kopia på deras giltiga LMA-kort om de är asylsökande, säger Luis Godinez.

Han berättar att Contender Demolering gärna anställer asylsökande men att de inte aktivt söker efter utländsk arbetskraft.

– Vi väljer vår personal på samma kriterier som alla andra. Vi behöver folk som gör ett bra jobb. Men när det handlar om okvalificerat kroppsarbete är det inte många svenskar som är intresserade, så ser verkligheten ut, säger Luis Godinez.

Efter att artikeln publicerats i Dagens Arena gjorde företaget en grundlig genomgång av alla sina anställda med hjälp av Sveriges Byggindustrier, BI. Till en början verkade det som att allt var i sin ordning. Skatteverket bekräftade att Contender Demolering betalat skatt för samtliga anställda. Nästa steg var att ringa Migrationsverket.

– De sa också att vi inte gjort något fel, men att de asylsökande borde ha skickat in en blankett när de fick anställningen, säger Luis Godinez.

Men när företaget några timmar senare fick kontakt med Migrationsverkets enhetschef Alejandro Firpo fick de ett annat besked.

– Han berättade för oss att det är vårt ansvar att skicka in blanketten när vi anställer asylsökande. Men om inte ens Migrationsverkets anställda vet vilka rutiner som gäller – hur ska vi kunna veta, undrar Luis Godinez.

Migrationsverket gav beskedet att 17 av Contender Demolerings anställda inte har rätt att arbeta i Sverige. Av dem hade 7 personer arbetat med ombyggnaden i Solna.

Luis Godinez berättar att alla 17 visade upp ett giltigt LMA-kort vid anställningstillfället och att företaget har sparat kopior på korten. Nu har företaget fått beskedet att vissa kort var förfalskade och att andra dragits in av Migrationsverket innan deras giltighetstid gick ut.

– Hur skulle vi veta att korten inte var riktiga? Men ja, vi gjorde fel. Vi visste inte att vi skulle skicka in blanketterna. Självklart hade jag gjort det om jag känt till regeln, säger han.

Frågan har nu lämnats över till gränspolisen. Straffet för att ha en utlänning som saknar arbetstillstånd i tjänst är böter eller fängelse i högst ett år. Contender Demolerings ombudsman har kontaktat gränspolisen för att påskynda ärendet.

– Vi hoppas att gränspolisen kan flytta fram ärendet. Vi vill inte ha den här skuggan hängande över vårt företag. Våra kunder vet inte om de ska våga anlita oss. Vi har redan tvingats säga upp hälften av våra anställda, säger Luis Godinez.

Läs mer i Byggindustrin 2/2013:

• Byggnads misstror Contender

• Så gör du för att  anställa asylsökande

• Så fungerar arbetskraftsinvandring

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.