Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Plundring hotar byggbolag i Libyen

Publicerad: 10 mars 2011, 12:13

Det svenska borr- och sprängföretaget Condrill får skydda sin utrustning mot plundring i upprorets Libyen. Varken poliser eller militärer går till jobbet och invånarna är hänvisade till medborgargarden för att skydda sin egendom.


– Vi gömmer lastbilar och borrutrustning på olika gårdar för man ger sig inte på landets privatpersoner på samma sätt som på utlänningar. Vi har vänner som vi gömmer utrustningen hos och så säger vi att det är deras utrustning, säger Anders Nilsson, vd på Condrill.

Utrustningen på gårdarna skyddas av människorna i kvarteret, alla hjälper varandra med att hålla ögonen öppna för misstänkta personer.

Företaget har varit verksamt i Libyen i trettio år och borrar främst åt oljebolag, efter sötvatten samt gör geotekniska undersökningar och arbeten som injektering på byggarbetsplatser.

Condrill har 250 anställda i landet samt en ansenlig mängd fordon och borrutrustning. När den inrikespolitiska konflikten var ett faktum blev utrustningen lovligt byte.

– Det stora problemet har hittills varit laglösheten. Kriminella har haft chansen att härja ganska fritt när det inte funnits någon polis eller militär. Och om något händer har du ingenstans att vända dig, det finns ingen myndighet som tar emot dina klagomål, säger Anders Nilsson.

Bland annat har en av företagets uppställningsplatser blivit plundrad, ett inhägnat område på tre hektar 15 kilometer utanför Benghazi.

– Vi blev av med allt! Bilar, lastbilar, utrustning, allt blev stulet, sönderslaget eller nedbränt, säger Anders Nilsson.

Även företagets kontor på svenska konsulatet har haft inbrott och personal har blivit hotade. I början av konflikten fick de turas om att sitta vakt. Nu har byggnaden, via myndighetskontakter, fått vakter beväpnade med automatvapen.

Landets ekonomi är i skrivande stund utslagen. Hela byggindustrin står stilla, inte ens de lokala byggfirmorna jobbar. Skolorna är fortfarande stängda. Skattemyndigheten har någon i tjänst men verksamheten drivs på en väldigt låg nivå.

Sjukhusen är igång men annars håller sig alla hemma och bevakar sina tillgångar och sin egen säkerhet. Folk går ut och handlar lite. Ungefär tio procent av oljebolagens personal kommer till jobbet, berättar Anders Nilsson.

Condrills verksamhet handlar just nu om att samla ihop och skydda sin utrustning. Många av de anställda med utländskt medborgarskap har åkt hem. Bara två av de normalt fem svenskarna finns på plats i landet.

– Det är jag och en person som har hand om förråd och verkstad, så han har väldigt mycket att göra just nu, säger Anders Nilsson.

Men situationen har blivit något bättre den senaste veckan, anser han. Myndigheterna försöker få till stånd vanligt liv. Man ser folk ute på gatorna, även kvinnor och en del barn, berättar Anders Nilsson.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.