Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Prisdumpare ger stora skadeeffekter

Publicerad: 4 oktober 2018, 04:00

Anna-Lena Norberg, Stoppa Fusket.

Foto: Anders Siljevall

Svartjobb och osund konkurrens leder till stora samhällsproblem, det menar Stoppa Fuskets Anna-Lena Norberg, som höll i ett föredrag under Sveriges Byggindustriers Forum för bostäder och infrastruktur.


Anna-Lena Norberg, journalist på Stoppa Fusket, har lång erfarenhet av att granska utländska byggföretag som försöker kringgå regelverken för att tjäna mer pengar.
– EU säger att varje land har ansvar för att de som jobbar i landet har åtminstone en minimilön. Kontrollen av detta är delegerat till facken. Men det är en omöjlighet att håla reda på, särskilt om arbetarna inte är med i facket, förklarar Anna-Lena Norberg.
Som stöd för facken finns Arbetsmiljöverkets utstationeringsregister, dit facken kan rapportera om de ser ett företag som inte har anmält utstationerad arbetskraft. Men då endast 1,5 tjänst hanterar registret kan det dröja länge innan företaget får brev från Arbetsmiljöverket.
Utgångsläget är att en arbetstagare ska tillhöra försäkringskassan i det land man arbetar för och att ett företag som har personal som jobbar i Sverige således ska betala arbetsgivaravgift till den svenska statskassan. Många försöker dock åberopa undantag för att kunna betala i hemlandet, trots att de flesta länder har samma sociala avgifter som Sverige.
– I Sverige ligger den på 31 procent, medan den i Rumänien är 51 procent. Man väljer inte att betala sociala avgifter i Rumänien för att betala mer i sociala avgifter. Man gör det för att dumpa lönerna, säger Anna-Lena Norberg och berättar att det är vanligt förekommande med låga löner kombinerat med ett högre traktamente för att slippa undan skatt.

Anlitar "egenföretagare"

Ett annat sätt att undslippa skatt är att tvinga den anställde ett verka som egenföretagare.
– Vi har sett exempel på företag som har fem anställda på papperet, men nämner projekt där man har haft ett 90-tal arbetare på ett projekt, säger Anna-Lena Norberg.
Regelverken är invecklade, men det är viktigt att den osunda konkurrensen stävjas eftersom den ger långsiktiga negativa konsekvenser för ett land.
– När utländska företag dumpar priserna riskerar seriösa företag att gå i konkurs. I förlängningen leder det till minskade skatteintäkter och i en lågkonjunktur arbetslöshet bland den inhemska befolkningen och rasism och missnöje kring EU, säger Anna-Lena Norberg.
Många bra åtgärder är dock på plats. Krav på personalliggare och månatliga arbetsgivardeklarationer på individnivå som från Skatteverket är ett par. Ett breddat ägande och skärpta krav inom ID06 är ett annat.
– Andra positiva tendenser som vi ser är att sund konkurrens prioriteras av Sveriges Byggindustrier. Vi på Stoppa Fusket fortsätter att hålla i utbildningar och har kontakt med Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket och politiker, säger hon.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.