Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Rapport visar att enkla medel är effektiva mot svartarbete

Publicerad: 17 december 2013, 11:33

Göteborgs stad har lämnat slutrapport i projektet Rena Byggen. Den visar att enkla medel som oanmälda besök för kontroller av ID06-kort når långt i kampen mot svartarbete.


Projektet, som syftar till att förhindra svartarbete och andra former av kriminell verksamhet på kommunala byggarbetsplatser, inleddes 2011.

Tillsammans med Skatteverket, Sveriges Byggindustrier och Byggnads har Göteborgs stad tagit fram en rad villkor och kontroller som testats på nio utvalda byggprojekt. I projektet testas bland annat utökad kontroll av ID06-kort, månadsredovisning av löner och avgifter för entreprenörernas anställda samt förhandsgranskning av samtliga entreprenörers redovisade skatter och avgifter.

Enligt rapporten är den effektivaste åtgärden fler och mer omfattande kontroller av branschlegitimationen ID06, något som verkar avskräckande på oseriösa aktörer.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.