Brott & straff
Regionala center ska stoppa arbetslivskriminaliteten: ”Det ska vara lätt att åka fast”
Publicerad: 23 februari 2022, 14:27
Myndigheter ska samlas i regionala kontor för att jobba bättre mot arbetslivskriminalitet. Foto: Mattias de Frumerie / Fotograf Kristian Pohl/Regeringskansliet
Regionala center ska inrättas för att motverka arbetslivskriminaliteten inom bland annat byggbranschen. Nio myndigheter ska sitta tillsammans för att kunna utföra fler och bättre kontroller.
Arbetslivskriminaliteten är utbredd i ett flertal branscher, inte minst bygg- och anläggningsbranschen. Skattefusk, arbete utan arbetstillstånd och arbetsmiljöbrott är företeelser som i förlängningen göder den organiserade brottsligheten. För att stävja problematiken vill regeringen öka och förbättra myndighetskontrollerna.
– Det ska vara svårt att fuska, lätt att åka fast och kännbart att straffas, slog bostads- och biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson (S) fast vid en pressträff på onsdagen.
Läs även: Så fuskar svenska byggföretag – tre vanliga upplägg
Totalt nio myndigheter får uppdraget att inrätta regionala center mot arbetslivskriminalitet. På totalt sju platser i landet ska myndigheterna samlokaliseras fysiskt till polisens regionala underrättelsecenter.
– På så vis stärks myndigheternas samverkan även kring den organiserade brottsligheten, säger Johan Danielsson.
Arbetsmiljöverket har fått uppgiften att samordna uppdraget och två center ska ha upprättats redan i juni. Regeringen har inte specificerat några orter.
Myndigheterna som ska ta plats i de regionala centren
■ Arbetsförmedlingen
■ Arbetsmiljöverket
■ Ekobrottsmyndigheten
■ Försäkringskassan
■ Jämställdhetsmyndigheten
■ Migrationsverket
■ Polismyndigheten
■ Skatteverket
■ Åklagarmyndigheten