Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Röster om Vaxholm i EG-domstolen

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Svenskt Näringsliv välkomnar dagens dom och kallar den en seger för lettiska bolaget Laval.


-Domen är tydlig och värnar om den fria rörligheten som en av de fyra grundpelarna för gemenskapen, säger Urban Bäckström. Han betonar att utslaget i EG-domstolen ökar rättssäkerheten för utländska företag som kommer hit för att utföra arbeten.

Svenskt Näringslivs vvd Jan Peter Duker menar att det är Byggnads krav som ligger bakom utslaget i EG-domstolen.

-Om Byggnads nöjt sig med att kräva minimilöner så hade utgången sett ut så här.

Han menar också att de varningar som nu höjs att svenska modellen är hotad, är överdrina.

-Det här handlar inte om den svenska modellen eller om fackförbundens rätt att ta till stridsåtgärder. Det handlar om fundamentala principer inom EU som ska gälla alla.

LAVALS ADVOKAT

Lavals svenske advokat Anders Elmér ser domen som en jätteframgång.

Han anser att domen ger Laval i argumentationen att blockaden stred mot fria rörligheten och att kraven var oproportionerliga.

När det gäller svenska arbetsdomstolens andra fråga till EG-domstolen, frågan om lex Britannia strider mot EG-artiklarna om förbud för fackliga organisationer att ta till stridsåtgärder för att ändra eller upphäva andra kollektivavtal, får det bli en senare fråga för svenska llagstiftarna att se över, menar Elmér.

HANS TILLY

Byggnads ordförande Hans Tilly uppmanade direkt efter domen regeringen att ta tag i situationen.

-Ett haltande system, kommenterade han domen och syftade på problemen med utstationeringsdirektiven. Han ställer sig frågande till om två olika system ska gälla, ett för utländska bolag i Sverige och ett för svenska.

-Det här var en ny överraskande vändning, kommenterade Tilly i Lag & Avtal.

LO:S WANJA LUNDBY-WEDIN

I en gemensam presskonferens med Byggnads och Elektrikerförbundet krävde LO:s ordförande Wanja Lunby-Wedin en ändring av utstationeringslagen. Annars hotas den svenska modellen, varnade hon.

BYGGNADS STÅNDPUNKTER

Byggnads ståndpunkter inför dagens dom i EG-domstolen var dessa:

Huvudfrågorna
För Byggnads gäller tvisten främst de här frågorna:
1. Ska utländsk arbetskraft arbeta på samma villkor som svensk arbetskraft vid arbete i Sverige så att vi kan undvika lönedumpning och jobbtrafficking?

2. Ska utländska företag behandlas på samma sätt som svenska företag i Sverige så att de utländska företagen inte får en konkurrensfördel bestående i lägre lönekostnader?

På dessa frågor svarar Byggnads ett entydigt ja.

Förlorare
Redan innan EG-domstolens och svenska arbetsdomstolens slutliga avgörande kan några förlorare utpekas:
1. Lavals lettiska personal som lurades på en rimlig lön.

2. Laval som tog hem en order, avsåg att teckna kollektivavtal som tidigare, förleddes av advokaterna Elmér och Agell (vilka i varje fall senare finansieras av Svenskt Näringsliv och därmed Sveriges Byggindustrier) och som gick i konkurs.

3. Det lettiska facket som lurades att teckna ett lettiskt kollektivavtal som var negativt för de anställda.

SVENSKA REGERINGEN AVISERAR LAGÄNDRING

Svenska regeringen höll en egen presskonferens med anledning av domen. Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin aviserade behoven att ändra den svenska lagstiftningen.

-Vår ståndpunkt har alltid varit att detta ska skötas av arbetsmarknadens partner, sade han på dagens presskonferens.

Nästa år ska regeringen lägga fram en proposition  om Lex Britannica. När EG-domstolen nu underkänner rätten för svenska fack att strida för svenska avtal som undantränger utländska kollektivavtal, kan den svenska lagen komma att ändras, menar Littorin, som ser lex Britannia som ett skydd av den svenska modellen.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.