Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Brott & straff

Schneider använde otillåtet rabattsystem

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Schneider Electric, den ledande leverantören av elartiklar för den professionella marknaden, har använt sig av ett otillåtet rabatt- och bonussystem som hämmat konkurrensen. Genom att belöna grossister om de koncentrerar huvuddelen av sina inköp har företaget missbrukat sin dominerande ställning, skriver Konkurrensverket i sitt beslut.

Efter att Schneider Electric tagit del av Konkurrensverkets utredning har företaget lovat att ändra utformningen av avtalen före den 1 november. Företagets vd Jacky Puiroux menar dock att företaget redan tidigare rättat sig efter verkets synpunkter.

- Vi har haft löpande kontakt med Konkurrensverket i flera år och har sett över utformningen av våra kontrakt men vi hade missat två kontrakt. Verket påpekade det och vi accepterade omedelbart deras beslut.

Det är det progressiva inslaget i kontrakten med grossisterna som nu försvinner och på det sättet blir avtalen mindre trohetsskapande.

Hanna Näslund, konkurrenssakkunnig på Konkurrensverket, påpekar att trohetsrabatter i sig inte är otillåtna.

- Det är inte olagligt och det förekommer säkert på flera håll. Problemet uppstår när konkurrensen redan är snedvriden genom att en aktör har en dominerande ställning.

Schneider Electric-koncernen har sitt huvudsäte i Paris och det svenska bolaget omsatte 1,3 miljarder kronor 2003. Företaget har omkring 27 000 artiklar i sortimentet men Konkurrensverkets beslut gäller elektriska kontakter och strömbrytare.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.