Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Sex dömda för svarjobb

Publicerad: 30 maj 2008, 07:52

Sex personer varav fyra med koppling till den kriminella mc-organsiationen Bandidos har dömts till fängelsestraff för skatte- och bokföringsbrott i byggbranschen.


Männen åtalades vid Göteborgs tingsrätt i april i år för att ha hyrt ut svart arbetskraft vid en aspestsanering av polishuset i Göteborg. Alla de sex män, varav fyra med Bandidoskopplingar, dömdes på torsdagen till fängelsestraff av olika längd.

De anses ha lurat staten på totalt cirka tio miljoner kronor i skatter och avgifter.

De fyra huvudmännen företrädde två företag som hyrde ut arbetskraft svart, mest till mindre entreprenörer i byggbranschen, men även till större företag, som Peab och NCC. Ett av de jobb som utfördes var sanering av asbest på polishuset i Göteborg.

Att kriminella gäng engagerar sig i ekonomisk brottslighet har blivit mera vanligt på senare år. Vise chefsåklagare Lars Olsson vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö tror dock att de ofta underskattar risken att bli avslöjad.
–Det är en tidsfråga innan ett sånt här upplägg spricker, säger Lars Olsson till TT.
–En skatterevision mot någon av beställarna visar ju att de två företagen levererat arbetskraft. Samtidigt visar en granskning av dessa två att de inte deklarerat några arbetsgivaravgifter.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.