Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Sigtunas hamnbygge till domstol

Publicerad: 29 september 2011, 07:44

Enligt Konkurrensverket har kommunen brutit mot LOU när renovering upphandlades.


Sigtuna är den första kommunen som krävs på böter för att ha brutit mot lagen om offentlig upphandling, LOU. Förvaltningsrätten i Uppsala hoppas komma med ett avgörande före årsskiftet.

– Eftersom det här är första gången som ett mål av det här slaget prövas är detta särskilt intressant. Därför ska vi behandla det så snart som möjligt, förhoppningsvis före årsskiftet, säger Annika Lowén, domare på Förvaltningsrätten.

Enligt Konkurrensverket bröt Sigtuna mot lagen när kommunen beställde arbeten i hamnen av Peabägda Stockholms Hamnentreprenad.

Konkurrensverket har vänt sig till Förvaltningsrätten i Uppsala med kravet att Sigtuna kommun tvingas betala 850 000 kronor i böter.

Avtalet om entreprenaden slöts den 13 september 2010 och gällde arbeten i hamnen i Sigtuna. Bland annat skulle trädäck anläggas i hamnområdet, på ångbåtsbryggan och vid strandpromenaden. Värdet på entreprenaden var 11 miljoner kronor.

Enligt Konkurrensverket har Sigtuna kommun genomfört en otillåten direktupphandling. Verket anser att kommunen skulle ha följt reglerna i kapitel 15 i LOU, lagen om offentlig upphandling, som innebär att entreprenaden skulle ha annonserats ut i en elektronisk databas som är tillgänglig för alla.

– Upphandlingsreglerna finns för att garantera att skattebetalarnas pengar används på ett effektivt och transparent sätt, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

Han anser att så inte har skett i det här fallet.

– Därför går vi till domstol med krav att kännbara böter döms ut.

Sigtuna kommun har till sitt försvar bland annat framfört att man har anlitat Stockholms Hamnentreprenad vid flera tidigare tillfällen. När en vågbrytande betongpir skulle renoveras 2008 var Stockholms Hamnentreprenad det enda bolag som visade intresse.

Det nu aktuella uppdraget gäller tilläggstjänster, enligt kommunen, som anser att det hade blivit alltför komplicerat att byta entreprenör.

Konkurrensverket håller inte med och anser att det självklart hade funnits andra byggföretag som hade kunnat vara intresserade av uppdraget.

Gammalt bolag
Stockholms Hamnentreprenad ingår i dag Peabkoncernen. Bolaget har funnits i nästan 100 år och blev dotterbolag till Stockholms Hamn 1994. Peab tog över bolaget 2008 och sedan dess har Stockholm Hamnentreprenad vuxit från 30 till 80 medarbetare.

Bolaget bygger kajer och ramper, installerar el, svetsar landgångar, lagar slussportar, bärgar och bogserar.

Under 2010 omsatte Stockholm Hamnentreprenad 186,7 miljoner kronor. Rörelseresultatet var 6,0 miljoner kronor.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.