Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Skanska kan bötfällas för illegal arbetskraft

Publicerad: 26 mars 2020, 15:00

Den 29 april är det rättegång i ett mål som rör svartarbetskraft i byggbranschen. Byggjätten Skanska är en av de åtalade och riskerar böter.


Det var i september 2018 som två georgiska medborgare som arbetade för en underentreprenör till Skanska på en byggarbetsplats i Årsta utanför Stockholm fastnade i en kontroll genomförd av det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem, skriver Svenska Dagbladet, SvD

Arbetarna saknade enligt SvD både id-handlingar, uppehållstillstånd och arbetstillstånd. I januari 2019 gjordes en polisanmälan och i februari i år beslutade åklagare om åtal mot underentreprenören för brott mot utlänningslagen. Åklagaren vill också att underentreprenören, ett mindre företag inom byggstädning, och generalentreprenören Skanska betalar en ”särskild avgift” på 139 500 respektive 93 000 kronor, uppger SvD.

"Använder de verktyg vi har"

Jacob Birkeland, presschef på Skanska, vill inte kommentera det aktuella fallet.

– Vi inväntar utlåtande från Södertörns tingsrätt säger han till Byggindustrin.

Han säger dock att företaget har nolltolerans mot svart arbetskraft och att man alltid gör en översyn av de underentreprenörer man handlar upp för att se till att de följer lagar och regler.

– Utöver det arbetar vi med det uppdaterade Id06, med Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten och Polisen. Det är de verktyg vi har för att förhindra att detta sker.

Högaktuell fråga

Ändå förekommer svartarbete och illegal arbetskraft på svenska byggarbetsplatser.

– Id06 hjälper mycket. Inför övergången till de nya korten har vi jobbat systematiskt  och genomfört kontroller för att se om det finns gamla kort i omlopp. Dessa kontroller har varit nödvändiga och gett resultat. Vi vet att det finns underentreprenörer som har haft gamla kort. I dessa fall har vi uppmanat dem att byta, säger Jacob Birkeland.

Han känner inte till om det finns byggarbetsplatser där arbetstagare har stoppats från att komma in på grund av detta.

Enligt Jacob Birkeland ligger frågan om svart och illegal arbetskraft högt på företagets dagordning,

– Det är en väldigt viktig fråga som relaterar till andra viktiga frågor som hälsa och säkerhet. Skanska gör mycket för att stoppa detta, men i mål är vi inte, varken Skanska eller branschen som helhet, säger Jacob Birkeland.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.