Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Skanska polisanmäler anställda

Publicerad: 8 april 2010, 09:41

Skanska avskedar två anställda i Härnösand. De misstänks ha försett sig själva och bekanta med byggmaterial.


Två medarbetare inom Skanskas byggserviceverksamhet i Härnösand har avskedats och polisanmälts. Härvan började nystas upp efter en internrevision tidigare under vintern.

– De två personerna upptäcktes samtidigt, men vi har inte anledning att tro att de har agerat ihop, säger Skanskas presschef Peter Gimbe.

Efter en grundligare genomgång har företaget upptäckt att den ene mannen försett sig med byggmaterial från Skanska värt tiotusentals kronor. Han har polisanmälts för stöld. De brott som den andre mannen misstänks för är mer komplicerade och svårare att rubricera. Även han är polisanmäld.

– Vi misstänker att han i maskopi med en anställd på Härnösandshus hjälpt den mannen att få ut varor för renovering av en sommarstuga. Kunden har fakturerats men i själva verket har en del av tjänsterna gått till privatpersonen, säger Peter Gimbe.

I det sistnämnda fallet misstänker Skanska att det kan finnas ytterligare företag som är inblandade.

– Vi vet inte hur länge det har pågått men beloppet uppgår till hundratusentals kronor, säger Peter Gimbe.

Även Härnösandshus har polisanmält den misstänkte mannen som frivilligt valt att lämna sin tjänst i det allmännyttiga bostadsbolaget. I ett pressmeddelande skriver Härnösandshus vd Göran Albertsson att den före detta anställde, tillsammans med den misstänkte från Skanska, dolt transaktioner i flera fall.

Kostnaden för en privat sommarstuga redovisades så att den till slut kom att belasta ett nybyggnadsprojekt hos Härnösandshus. Den före detta anställde hos Härnösandshus ska även ha låtit renovera sin bostadsrätt. Den kostnaden har sannolikt belastat ett ombyggnadsprojekt hos Härnösandshus.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.