Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Skanska utsatt för sabotage

Publicerad: 7 september 2016, 15:33

Skanskas bygge av Nya Södertälje sjukhus misstänks ha utsatts för sabotage. Det var elkablarna i den del av sjukhuset som ska bli akutsjukhus som utsatts för kraftig åverkan. Ärendet utreds nu av polisen.


Det var vid en rutinkontroll i början av sommaren som byggföretaget upptäckte att elkablarna vid bygget av ett nytt akutsjukhus i Södertälje hade utsatts för grov skadegörelse. Någon eller några hade slagit in spikar och andra föremål i kablarna och sedan försökt att dölja åverkan.

– Vi polisanmälde omgående detta till polisen som kom dit direkt och så informerade vi personal och underentreprenörer, säger Mia Trahn, presstalesperson på Skanska.

Sedan upptäckten av skadegörelsen har Skanska även gått igenom andra delar av byggområdet och ökat bevakningen på arbetsområdet dygnet runt.

På Skanska har man ingen aning om vem eller vilka som kan ha gjort detta.

– Vi vet inte. Vi har aldrig varit med om något sådant liknande. Det är inget busstreck. De visste vad de gjorde, säger Mia Trahn.

Hur de som har kommit in på arbetsområdet är också oklart. Arbetsplatsen är inhägnad och har Id06 för inpassering.

Eftersom arbetsområdet inte var driftsatt så var det aldrig någon fara för personer som vistades på arbetsplatsen, men om strömmen kopplats på hade risken för personskador varit överhängande.

Det 22 000 kvadratmeter stora sjukhuset ska vara klart för inflytt 2018.

– Vi följer tidplanen och bygger vidare, men visst blir alla skakade när det händer något sådant här på en arbetsplats. Det är fruktansvärt, säger Mia Trahn.

Sabotaget kommer att innebära extra kostnader. Skanska räknar med att några hundra tusen kronor för att byta ut kablarna.

Ärendet utreds nu av polisen under sekretess.

– Vi har ännu inga indikationer åt något håll av vem eller vilka som kan ha gjort detta. Vi väntar på utredningen, säger Mia Trahn.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.