Brott & straff
Skanskamedarbetare: ”Kriminalitet förekommer på alla svenska byggarbetsplatser”
Publicerad: 13 maj 2022, 15:37
Kriminalitet förekommer på alla svenska byggarbetsplatser, enligt Stefan Slottensjö, snickare på Skanska och en av initiativtagarna till Byggnads Stokholm-Gotlands manifestation mot kriminella företag den 25 maj.
Foto: Mattias de Frumerie
”Kriminalitet förekommer på alla svenska byggarbetsplatser. Det kan jag säga helt utan att generalisera.” Så säger Stefan Slottensjö, snickare på Skanska och förtroendevald på Byggnads som vill se en ambitionshöjning hos såväl beställare som storbyggarna.
Ämnen i artikeln:
utländsk arbetskraftasbestarbetsmiljösvartjobbkriminalitetArbetsmiljöbrottskattebrottskattefuskDen 25 maj arrangerar medlemmar från Byggnads Stockholm-Gotland en manifestation under parollen ”Rädda jobben – stoppa kriminella företag”. Johan Danielsson, bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister (S), är en av talarna och Målarna, Elektrikerna och Seko i Stockholm sluter upp som medarrangörer.
Manifestationen kommer strax efter att Fair Play Bygg släppt en nedslående årsrapport för 2021. Den konstaterar att arbetslivskriminaliteten är ett fortsatt stort problem för byggbranschen, både antalet inkomna tips och antalet ärenden som Fair Play Bygg lämnat över till myndigheterna har ökat kraftigt jämfört med 2020. Skattebrott, arbetsmiljöbrott och penningtvätt är de vanligaste brotten enligt rapporten. Det finns exempel på byggarbetare som tjänar 20 kronor i timmen och människor som får arbeta med asbestsanering utan adekvat skyddsutrustning.
Det blir inte bättre. Tvärtom accelererar problemen. Vi väljer att göra den här manifestationen nu för vi vill inte att den blir en del av valrörelsen. Frågan är större än så.
– Jag har personligen jobbat med de här frågorna i 15 år. Det blir inte bättre. Tvärtom accelererar problemen. Vi väljer att göra den här manifestationen nu för vi vill inte att den blir en del av valrörelsen. Frågan är större än så, säger Stefan Slottensjö, snickare på Skanska och en av initiativtagarna till manifestationen.
Ett vardagsproblem
Stefan Slottensjö berättar att han märker av den kriminella verksamheten i byggbranschen på daglig basis. Dels ser han det i sitt arbete som snickare på Skanska, dels får han många tips från andra i och med sin ställning som förtroendevald inom Byggnads.
– Den som vågar skärskåda byggena upptäcker problem också på stora byggprojekt där huvudentreprenaden utförs av våra största byggföretag, som min egen arbetsgivare. Och då har jag inte ens nämnt de mindre byggena där problemen ofta är ännu större. Kriminalitet förekommer på alla svenska byggarbetsplatser. Det kan jag säga helt utan att generalisera, säger han.
Kriminalitet förekommer på alla svenska byggarbetsplatser. Det kan jag säga helt utan att generalisera.
Stefan Slottensjö berättar att den som har ögonen öppna kan upptäcka problemen i detaljer, till exempel att folk inte har tid eller råd att göra rätt, att det slarvas med flit. Ibland är det mer uppenbart, som när personal berättar att de inte har sjuklön.
– Det är lag på sjuklön i Sverige! Det är inget du kan välja bort! Jag får höra helt horribla saker, säger han.
Gemensamt ansvar
Stefan Slottensjö anser att politikerna, beställarna och byggentreprenörerna alla delar ansvaret för att den kriminella verksamheten kan fortgå i branschen. Från politiskt håll önskar han sig framför allt två saker. Dels en förändring av lagstiftningen som gör det lättare för myndigheter att ha ett informationsutbyte sinsemellan när de upptäcker oegentligheter, och dels ökade resurser till de myndigheter som arbetar med att granska och kontrollera byggbranschen.
Det är synd om alla företag i branschen som försöker göra rätt för sig. De drabbas också av det här. Priserna dumpas och de får inga jobb.
– Det är synd om alla företag i branschen som försöker göra rätt för sig. De drabbas också av det här. Priserna dumpas och de får inga jobb. Jag har pratat med många små- och medelstora företagare som är förtvivlade, säger Stefan Slottensjö.
Samtidigt anser han att de tre stora byggentreprenörerna Skanska, NCC och Peab har alla möjligheter att vända trenden.
– Gör de tre gemensam sak påverkar det hela byggmarknaden, säger han.
Allra störst effekt skulle en återgång till egenanställda byggnadsarbetare få, tror Stefan Slottensjö.
– Det är vattentätt, då har du kontroll själv. Känns det som ett för stort steg – se till att kapa UE-kedjorna. I till exempel Norge gäller underentreprenörer i max två led i alla offentliga upphandlingar, säger han.
Stora konsekvenser
Från beställarsidan vill Stefan Slottensjö se en ambitionshöjning.
– Ser man på offentliga beställare handlar det om upphandlingar på 600 miljarder kronor per år. Det är enorma summor, och där har man misslyckats. Det behövs ingen lagändring, bara att beställarna vågar ställa krav på schyssta villkor, kollektivavtal och så vidare, säger han.
Han ger en känga till Trafikverket.
– Jag har haft kontakt med dem genom åren. Det har varit oerhört svårt att få dem att titta på några andra parametrar än just priset. Trots att det sällan lönar sig i längden att bortse från de här problemen. Det kan drabba en i ett senare skede, till exempel genom bristande kvalitet i slutprodukten eller genom en stor mängd ätor, säger han.
Om det här får fortgå kommer det att vrida branschen ur händerna på de seriösa aktörerna. Kvar blir bara ruffel och båg
Stefan Slottensjö listar en lång rad följder som drabbar både beställare, entreprenörer och samhället i stort när de kriminella aktörerna tillåts verka i byggbranschen. Utöver personligt lidande för de människor som utnyttjas i branschen och bristande kvalitet i slutprodukten nämner han högre risk för arbetsplatsolyckor, kompetenstapp och minskad sysselsättning.
– Om det här får fortgå kommer det att vrida branschen ur händerna på de seriösa aktörerna. Kvar blir bara ruffel och båg, säger han