onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Skanskas vd i Finland åtalas för mutbrott

Publicerad: 2 november 2016, 10:41

Skanskas vd i Finland åtalas för mutbrott. Foto: Skanska Finland

Tuomas Särkilahti, vd för Skanska i Finland, samt ytterligare en person i Skankas ledningsgrupp i Finland, åtalas för mutbrott.


Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Våren 2015 uppdagades en mutskandal i Finland där Skanska misstänktes vara inblandad. Korruptionsanklagelserna, där ett mellan 30 och 40 finska företag utreds, handlar om att dessa har varit med och sponsrat Finlands ponnylandslag med totalt hundratusentals euro genom åren.

Nu åtalas Tuomas Särkilahti, vd för Skanska i Finland, samt ytterligare en person i Skankas ledningsgrupp i Finland, för mutbrott. Tuomas Särkilahti nekar till brott och har fortfarande Skanskas förtroende.

– När detta uppdagades gjorde vi en omfattande intern utredning. Det har inte tillkommit något nytt som har gjort att vi har förändrat vår syn på Tuomas Särkilahti och hans förklaring, säger Edvard Lind, presschef i Skanska.

Han ser inga problem för Tuomas Särkilahti att jobba kvar som vd under rättsprocessen.

– Anklagelsen i sig solkar så klart, men detta är stora och viktiga saker och det är viktigt att man fattar rätt beslut när man har med människor att göra. Vi känner inte till utredningen i detalj eftersom den är sekretessbelagd, så vi vet bara det vi har fått. Vi tar frågor om etik på stort allvar – det gör vi även när folk anklagas – och vill veta att vi fattar rätt beslut, säger Edvard Lind.

Vid sidan av vd är det ytterligare en person i Skanska Finlands ledning som nu åtalas. När korruptionsskandalen uppdagades var det fler Skanskaanställda som misstänktes för inblandning som nu har fått sluta i företaget.

Skanska har figurerat i flera korruptionshärvor, bland annat i Brasilien och i Tjeckien.

– I Tjeckien är det än så länge mest misstankar men i Brasilien har rättsprocessen dragit igång och vi har beslutat att lämna Latinamerika helt och hållet. Vi tar frågor om etik och uppförande stort allvar och kan bara konstatera att vi måste jobba ännu hårdare med de här frågorna. Det är ett arbete som aldrig tar slut, säger Edvard Lind.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev