Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Skarp kritik mot Peab

Publicerad: 21 april 2016, 14:29

Uppdrag granskning avslöjar missförhållanden under bygget av Mall of Scandinavia.

Foto: Lars Clason

I går den 20 april sände SVT ett avsnitt av Uppdrag granskning som handlar om missförhållanden vid bygget av Mall of Scandinavia i Solna. I programmet berättar byggnadsarbetare bland annat om allvarliga säkerhetsbrister och brott mot avtalsenliga löner.


Sedan den 1 januari 2015 gäller ett avtal om huvudentreprenörsansvar i byggbranschen. Det innebär att den som är huvudentreprenör för ett projekt måste hålla reda på vilka entreprenadkedjor som finns på bygget. Huvudentreprenören är skyldig att se till att de underentreprenörer man själv anlitar har kollektivavtal och följer lagar och regler och att de företag som dessa i sin tur anlitar också har det.

– På så sätt ska ansvaret transporteras ner i entreprenadkedjan, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

Huvudentreprenören har också ett samordningsansvar för hur byggprojektet drivs gentemot Arbetsmiljöverket.

Enligt huvudentreprenörsansvaret är den som är huvudentreprenör på ett byggprojekt skyldig att utreda brister och hjälpa Byggnads utreda missförhållanden så att alla säkert kan få avtalsenliga lönevillkor.

Läs mer: Peab svarar på kritiken från Uppdrag granskning.

På Mall of Scandinavia är det Peab som är huvudentreprenör. Och som huvudentreprenör är man skyldig att hjälpa till att reda ut missförhållanden om facket slår larm.

– Huvudentreprenören ska hjälpa facket att ta reda på vad som egentligen har hänt om man upptäcker missförhållanden, men det är de anställdas arbetsgivare som har ansvaret gentemot sina anställda, säger Mats Åkerlind.

Enligt Mats Åkerlind har man inte fått någon förhandlingsframställan från Byggnads enligt huvudentreprenörsansvaret, varken på lokal eller central nivå, där dessa missförhållanden har kommit fram.

– Om det som sägs om Mall of Scandinavia i programmet är sant är det allvarligt och det finns inget som ursäktar det, säger Mats Åkerlind.

Han tycker samtidigt att det är konstigt att inte Byggnads reagerade alls under byggtiden.

– Dessa missförhållanden har inte tagits upp i någon lokal förhandling. Jag tycker att det är konstigt att man inte slagit larm vid någon av de kontroller som genomförts och att de här avslöjandena kommer så sent. Förhandlingsordningen finns till för att ge den fackliga organisationen möjlighet att uppmärksamma avvikelser från avtalet eller missförhållanden i syfte att åstadkomma korrigeringar när det uppkommer, för att inte felaktigheterna inte ska få fortgå under lång tid, säger Mats Åkerlind

Läs mer: "Det är aldrig acceptabelt att tumma på säkerheten".

Johnny Rindebrant, ombudsman och arbetsmiljöansvarig på Byggnads Stockholm-Gotland, är inte förvånad av Uppdrag Gransknings avslöjanden.

– Så där ser det ut på vart och vartannat bygge. För oss som jobbar i branschen är det ingen ovanlig syn, säger han.

Varför har Byggnads inte rapporterat missförhållandena enligt huvudentreprenörsavtalet?

– För att vi saknar konkreta verktyg för att kunna göra det. Det största problemet är att vi saknar insyn. Vi vill kunna granska alla individer på bygget som jobbar inom vårt avtalsområde, nu kan vi bara titta på våra egna medlemmar, säger Johnny Rindebrant.

Johnny Rindebrant hoppas att det nya Byggavtalet, som blev klart för knappt en vecka sedan, ska bidra till att fördjupa samarbetet om huvudentreprenörsavtalet mellan Sveriges Byggindustrier och Byggnads.

– Byggnadsarbetare som är medlemmar hos oss och har schyssta villkor blir utkonkurrerade av andra. Det gör att även de seriösa aktörerna måste anpassa sig till den verkligheten. Det har blivit som en ond spiral nedåt. Den spiralen måste vändas, och det måste finnas verktyg för det, säger han.

Köpcentrumet Mall of Scandinavia är Peabs största projekt genom tiderna. Men prestigeprojektet har kantats av problem. Tidigare har Peab bland annat medgett att de haft en bristfällig dialog med beställaren. Projektet blev också ett stort misslyckande ekonomiskt. När projektet avslutades skrevs det ner med 800 miljoner kronor som belastade Peabs affärsområde Bygg fjärde kvartalet 2015.

Nomi Melin Lundgren, nomi@byggindustrin.se & Elin Bennewitz, elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News