Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Skarpt lagförslag mot svartjobb

Publicerad: 12 februari 2014, 11:28

Finansdepartementet föreslår ändrade skatteregler för byggbranschen. Bland annat förslås en lag om att införa personalliggare och oannonserade kontrollbesök i byggbranschen. Syftet är att minska förekomsten av svartarbete och skapa sundare konkurrens inom branschen.


– Äntligen kommer ett lagförslag för ordning och reda i byggbranschen, det har vi efterlyst i sju långa år säger Peter Löfgren, utvecklingschef på Sveriges Byggindustrier (BI).

I den promemoria som överlämnades på onsdagen den 12 februari finns föreslås bland annat att byggherren ska anmäla till Skatteverket att byggverksamhet ska påbörjas och att det ska föras elektronisk personalliggare på byggarbetsplatsen.

De företagare som sedan utför arbete på byggarbetsplatsen ska ansvara för att deras anställdas närvaro dokumenteras i personalliggaren, som ska skickas in till Skatteverket en gång i månaden. Byggherren ska ange vilka näringsidkare som bygger på byggarbetsplatsen samt vilka personer som utför byggnadsarbetena.

Skatteverket ska också få göra oannonserade kontrollbesök på byggarbetsplatserna. En kontrollavgift ska kunna tas ut om skyldigheterna inte följs. Reglerna gäller inte om byggherren är en privatperson.

Personalliggare och oannonserade kontrollbesök från Skatteverket har varit önskemål från branschen under längre tid. Genom branschens ID06-system finns ett effektivt redskap för att se till att lagen kan implementeras på ett effektivt och säkert sätt, anser BI.

Enligt Peter Löfgren, kommer det nu att bli mycket svårt för de oseriösa aktörerna att bedriva sin verksamhet.

– Och högst påtagligt dyrt om de trots allt försöker sig på det, säger han.

Den ökade administration som lagen om närvaroliggare innebär för de seriösa byggföretagen är väl motiverat merarbete för den sunda konkurrensen och för de säkra arbetsplatsernas skull, anser Peter Löfgren.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.