Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Skärt lagstiftning mot kartellverksamhet

Publicerad: 17 oktober 2008, 12:03

Den första november skärps konkurrenslagstiftningen. Bland annat blir näringsförbud en ny möjlig påföljd för företagsledare som deltar i en otillåten kartell.


– Nu får vi nya och bättre möjligheter att driva jakten på karteller och göra effektiva granskningar av företagskoncentrationer, sade Konkurrensverkets tf generaldirektör Jan-Erik Ljusberg vid en konferens om den nya konkurrenslagen.

Den nya konkurrenslagen innebär en anpassning till EUs regelverk, något som är en förutsättning för fungerande marknader.

Nytt är bland annat att:

* Konkurrensverket får möjlighet att besluta om avgiftsföreläggande. Det innebär att konkurrensskadeavgift kan dömas ut utan omfattande och tidsödande domstolsprocesser.

* Näringsförbud blir en ny påföljd som kan drabba företagsledare som ägnar sig åt otillåtet samarbete i karteller.

* Träffsäkrare prövningar av företagskoncentrationer. Ändrade regler för när en företagskoncentration ska anmälas och prövas av Konkurrensverket gör att fler betydelsefulla ärenden prövas, samtidigt som totala antalet ärenden kan minska.

* Det blir justeringar i reglerna för hur konkurrensskadeavgifter ska beräknas, liksom i reglerna för eftergift. Eftergift innebär att det företag i en kartell som först kommer till Konkurrensverket och erkänner kan slippa påföljd.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.