Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Skatteverket samlar kraft mot den mörka sidan av branschen

Publicerad: 13 februari 2019, 13:40

Skatteverket kommer att ha särskilt fokus på byggbranschen 2019. Den svarta ekonomin är alltjämt ett problem, men med de nya lagen om skatteinbetalningar på individnivå som har myndigheterna fått bättre verktyg.


Skatteverket gör regelbundet företagsundersökningar i alla branscher med frågor som rör skatter. Förra året genomfördes en sådan och en av frågorna handlade om svartarbete.

Generellt, i alla branscher ansåg 6 procent att svart arbetskraft hade ökat. I byggbranschen var det 27 procent som ansåg det.

– Så byggbranschen sticker ut. Det finns ingen annan bransch som uppvisar så höga siffror, säger Conny Svensson, kontrollsamordnare på Skatteverket.

Jämfört med resultatet från en liknande undersökning 2013 är det en markant ökning, enligt Conny Svensson.

– Resultatet är en signal till oss att vi måste jobba mer med byggbranschen, säger Conny Svensson.

Bättre förutsättningar än tidigare

Och förutsättningarna för kontroll är bättre än tidigare. Den nya lagen om skatteinbetalningar på individnivå som nu har trätt i kraft i kombination med lagen om personalliggare ger myndigheten mycket bättre möjligheter att kontrollera att företagen verkligen betalar skatter och avgifter för de personer som vistas på en byggarbetsplats.

– Detta ger oss mycket bättre förutsättningar att göra skattekontroller och gå vidare med fördjupade utredningar i kombination med kontroller ute på byggarbetsplatserna. Nu har vi möjlighet att kontrollera i realtid. Det är viktigt i en bransch som byggbranschen som har en rörlig karaktär, säger Conny Svensson.

Ett område som kommer att vara i fokus är Nordkalotten, där det pågår stora byggprojekt just nu, bland annat flytten av Kiruna och utbyggnaden av Luleå hamn.

– Där kommer vi att vara mycket mer synliga, säger Conny Svensson.

Erfarenheter från andra branscher som har haft personalliggare under en tid visar på goda resultat. Till exempel så har svartarbetet i restaurangbranschen sedan 2019 minskat med 12 procent enligt den enkätundersökning Skatteverket gjorde förra året.

Det krävs ett helhetsgrepp

För att ytterligare förstärka effekten av de nya lagarna ligger ett regeringsuppdrag till åtta myndigheter att samverka kring sund konkurrens.

– Vi stämmer av alla kontroller med de andra myndigheternas uppgifter. Byggbranschen är en bransch som vi kommer att arbeta särskilt med. Ofta är det så att tummar man på skattereglerna så tummar man även på andra regler, till exempel arbetsmiljöregler. Enligt en enkät från Arbetsmiljöverket är det 30 procent av byggföretagen som tummar på arbetsmiljöreglerna. Det är ett helhetsgrepp som måste till här, säger Conny Svensson.

Han hoppas att årets satsning ska ge resultat.

– Jag hoppas att branschen ska märka skillnad. Det ska vara schyssta villkor för konkurrens i byggbranschen, säger Conny Svensson.

Både fack- och arbetsgivarorganisationer i branschen är positiva till bättre kontroller och har själva tagit initiativ till samverkansprojekt kring sund konkurrens.

– Det är mycket positivt som har hänt de senaste åren för att komma till rätta med det här. Samverkan är väldigt viktigt för att komma tillrätta med den svarta ekonomin, säger Conny Svensson.

Myndigheter samverkar kring sund konkurrens:

Ekobrottsmyndigheten

Polisen

Skatteverket

Försäkringskassan

Arbetsmiljöverket

Migrationsverket

Jämställdhetsmyndigheten

Arbetsförmedlingen

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.