Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

SM-guld i plåtslageri till Emil Höglund i Karlstad

Publicerad: 27 april 2009, 08:51

I lördags fightades Sveriges skickligaste plåtslagare om SM-medaljerna inför publiken på Eurostop i Halmstad. Emil Höglund från Nobelgymnasiet i Karlstad lyckades med konsten att vara både snabb och noggrann och kunde lämna tävlingen med guldmedaljen runt halsen.


- Jag ville verkligen vinna och hade bestämt mig för att vara lugn och inte stressa upp. Svårast var kransen på skorstenen, men jag fixade den direkt, berättar en mycket glad Emil.

Enligt arrangören Niklas Angelöf, PVF Yrke & Utbildning, var det Emils fokus, noggrannhet och snabbhet som tog honom till segern. Nytt för i år var poäng för just snabbhet i utförandet. Flera av de tävlande gjorde felberäkningar av den komplicerade kransen på skorstenbeslaget och fick ta nya plåtbitar, vilket krävde både tid och poäng.

- SM-guldet är en merit med att vara stolt över och Emil är helt klar rätt man i rätt yrke, säger arrangören.

- Från början ville jag bli snickare, men när jag hade provat på plåt och märkte att det var svårare och att man måste tänka lite mer så kändes det som en roligare och större utmaning, berättar han.

Cirka sex timmar tog det för de tävlande att färdigställa sina tävlingsalster, det vill säga skorstensbeslag med huv. Under tiden underhöll Peter Siepen med musik och prat samt intervjuade intressanta personer så som Joakim Karlsson och Jürg Kühni, Schweiz, vilka kommer att tävla i byggnadsplåtslageri på Yrkes VM i Calgary i Kanada i september.

1:a Emil Höglund, Nobelgymnasiet i Karlstad
2:a Anders Månsson, Törnströmska gymnasiet i Karlskrona
3:e Anders Hansson, Bromangymnasiet i Hudiksvall

Delad 4:e placering
Henrik Andersson, Carlsunds utbildningscentrum, Motala
Erik Lindh, Kantzowska Gymnasiet, Hallstahammar
Fredrik Löhman, Polhemsskolan, Gävle

Förutom äran tilldelades vinnaren 5 000 kronor samt 10 000 kronor i ett resestipendium till klassen och ett vackert vandringspris föreställande en rökdansare. 2:a placeringen belönades med 3 000 kronor och 3:e platsen gav 2 000 kronor. 4:orna fick 1 000 kronor var.

Fakta
SM för unga plåtslagare hålls årligen. Tävlingarna organiseras och genomförs av PVF Yrke & Utbildning, plåtslageribranschens organisation för rekrytering och utbildningsfrågor, på uppdrag av Plåtslageriernas Riksförbund och Svenska Byggnadsarbetareförbundet.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.