Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag11.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Brott & straff

Staten ger upp slag om giftskandal i Hallandsås

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Staten ger upp kravet på skadestånd för gift i Hallandsåsen och överklagar inte tingsrättens friande dom i Rhoca Gil-målet.


I våras stämde svenska staten den franska kemijätten på 46 miljoner kronor. Pengarna skulle vara skadestånd för saneringskostnader i samband med att det giftiga tätningsmedlet Rhoca Gil läckt ut från tunnelbygget i Hallands ås och förgiftat omgivningens med akrylamid och metylakrylamid. Följden blev förgiftade tunnelarbetare och döda kreatur och fiskar.

Den 25 september i år beslutade Helsingborgs tingsrätt att avslå den svenska statens skadeståndskrav. Nu har kammarkollegiet tillsammans med Banverket beslutat att inte överklaga tingsrättens dom.

Till TT säger Lars Sjöberg, som drivit ärende åt kammarkollegiet, att beslutet bland annat grundar sig på Banverket och Skanska själva bar en stor del av ansvaret för miljöskandalen och skadeståndskravet av den anledningen skulle ha jämkats till lika med noll. Att det franska företagets svenska försäljningsbolag inte bedriver någon verksamhet längre är ett annat skäl att inte driva processen vidare.

Nomi Melin Lundgren

Redaktionssekreterare

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.