Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Brott & straff

Statens byggsamordnare stöder svartjobbsåtgärder

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

En arbetsgrupp med företrädare från branschen har arbetat fram förslag till åtgärder mot svartjobb. Nu har de lämnats vidare till berörda politiker och myndigheter. Sonny Modig som av regeringen utsetts till byggsamordnare har tagit del av dem - och han är mycket positiv till förslagen. Han uppskattar både innehållet och initiativet.

-Det är hemskt viktigt att lyssna till branschen själva och ge företagen en chans att agera. Det har inte skett i organiserad form tidigare, säger Sonny Modig.
Initiativet till arbetsgruppen togs av Lars Björkman, före detta byggråd i Byggnadsstyrelsen just för att man skulle hitta andra åtgärder och därmed slippa entreprenadavdraget, som är kontroversiellt i branschen. Det innebär att 20 procent av summan på varje faktura sätts in på ett särskilt entreprenadkonto hos Skatteverket. En underentreprenör får ut sina pengar först när Skatteverket sett att allt gått rätt till.

I juni drog regeringen tillbaka förslaget i dess nuvarande form.
Sonny Modig:
-Med min erfarenhet från branschen ställer jag mig mycket mer bakom ett sådant här förslag än ett entreprenadavdrag som är krångligt och dessutom ställer till det för många företag som sköter sig.
Ett av arbetsgruppens förslag handlar om att alla som är på en arbetsplats måste bära ID-brickor. Det ska också finnas en förteckning över all personal. Sonny Modig är inte säker på hur det ska gå till men anser att gruppen pekat på det som är kärnproblemet: personal som ingen vet vilka de är och som ingen betalar skatt och sociala avgifter för kommer in på större byggen och utför arbete mot svart ersättning.

-De kommer in som underentreprenörer till underentreprenörer, ofta via bemanningsföretag. Det behövs någon form av auktorisation av alla som är på en arbetsplats för att komma till rätta med problemen, säger Sonny Modig och fortsätter.
-Att göra något mot svartjobben är absolut nödvändigt. Så som situationen är idag förvrider det konkurrensen och försvårar för företag som vill arbeta seriöst.

Han skickar samtidigt en uppmaning till branschen att ta problemen på allvar:
-Det måste hända något radikalt, aktörerna måste omedelbart nå resultat. Om Skatteverket kommer fram till att problemen fortfarande är lika stora kanske det blir ett entreprenadavdrag trots allt. Skatteverket har ju ansett att det är det enda som är tillräckligt kraftfullt.
De som varit med i arbetsgruppen är John Fredlund, Locum, Anders Bäckström, Byggnads, Alf Karlsson, konsult, Magnus Söderkvist, Skatteverket, Jens Hoffmann, Dipart. Ett förslag som Jens Hoffmann tidigare lanserat och som gruppen nu presenterat handlar om att Skatteverket ska få göra oanmälda besök på byggen. I dag krävs brottsmisstanke för tillslagen. Sonny Modig ser inga hinder för en lagändring.
-Byggnadsinspektören kan ju komma oanmäld. Då borde även Skatteverket kunna göra det för att se att man följer det regelverket.

Svartjobbsproblemen kan delas in i två kategorier. Den ena handlar om svartjobb i organiserad form på större byggen. Den andra om svartjobb på privatmarknaden. För den sista vill arbetsgruppen se ett förlängt och utökat rot-avdrag. Så även Sonny Modig.

-Vi får inte glömma hushållssektorn och jag tror att man måste förlänga och utöka rot-avdraget. Det behövs något för att stimulera hushållen att köpa vit arbetskraft, säger Sonny Modig.
Han har ingen formell makt som byggsamordnare men har en chans att framföra sin åsikt till regeringen. Frågan är hur tungt hans åsikter väger.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.