Brott & straff
Stockholmshem om domen: ”Vår arbetsmodell fungerar precis som det var tänkt”
Publicerad: 26 november 2020, 20:59
Morgan Jansson, inköpschef på Stockholmshem. Foto: Stockholmshem
Det var rätt av Stockholmshem att utesluta Belstroj i sin upphandling av projektet Måsholmen, slår förvaltningsrätten i Stockholms fast efter att Högsta Förvaltningsdomstolen avslagit stomentreprenören Belstrojs överklagan. En viktig seger för hela branschen, anser Stockholmshem.
– För oss betyder domen två saker. Dels att vi kommer vidare i vårt byggprojekt med relativt liten försening och dels att vi visar att vår arbetsmodell ”Rättvist byggande” fungerar precis så som vi hade tänkt, det vill säga; vi ska attrahera seriösa företag och utesluta oseriösa företag. Dessutom kan flera än vi hänvisa till denna dom och då får den ännu större effekt på marknaden, säger Morgan Jansson, inköpschef på Stockholmshem.
Läs även: Antikorruptionsexperten: ”Domen kommer bana väg för för många upphandlare”
Entreprenaden det gäller är Måsholmen, en stomentreprenad där Belstroj AB lämnat lägsta anbud, men där Stockholmshem uteslöt Belstroj från att delta i upphandlingen.
Bakgrunden till uteslutandet är en dom, en arbetsplatskontroll och ett åtal som pekar på att Belstroj brutit mot utlänningslagen och anlitat arbetskraft som saknat arbetstillstånd.
Dömdes redan 2014
Belstrojs grundare dömdes för brott mot utlänningslagen 2014, och vid en arbetsplatskontroll i juni 2018 upptäckte Stockholmshem att Belstroj använde sig av arbetskraft utan arbetstillstånd. I juni i år väcktes dessutom åtal mot två av Belstrojs företrädare när företaget inte kunde visa dokumentation för ett antal anställda och därför anses ha anställt personer som inte har rätt att arbeta i Sverige.
Det är ett kontraktsbrott och olagligt att anlita illegal arbetskraft. Utöver det så kan illegal arbetskraft också innebär att man undanhåller skatteinbetalningar. Det säger sig själv att vi och våra hyresgäster inte tycker det är bra.
– Vi stipulerar sunda villkor för företag och medarbetare i våra kontrakt. Det är ett kontraktsbrott och olagligt att anlita illegal arbetskraft. Utöver det så kan illegal arbetskraft också innebär att man undanhåller skatteinbetalningar. Det säger sig själv att vi och våra hyresgäster inte tycker det är bra. Vi ägs av samhället (Stockholms stad) och ska förstås bidra till att brott inte begås och att skatter betalas enligt rådande regelverk, säger Morgan Jansson.
Svårt att göra rätt
Belstroj har överklagat upphandlingen till förvaltningsrätten med argumenten att domen från 2014 är så gammal att den borde vara ovidkommande i dag och att de personer som pekats ut som illegal arbetskraft antingen haft ställning som varaktigt bosatta i ett annat EU-land, varit familjemedlemmar till personer med ställning som varaktigt bosatta i ett annat EU-land, eller varit familjemedlemmar till EES-medborgare och därför haft rätt att arbeta i Sverige.
Läs även: Belstroj: ”Förhoppningsvis drar våra beställare egna slutsatser”
Förvaltningsdomstolen anser dock att de tre händelserna sammantaget visar på att att Stockholmshem haft fog för att utesluta Belstroj till följd av att bolaget gjort sig skyldigt till allvarligt fel i yrkesutövningen. Domen från 2014 må ha några år på nacken, men har aktualiserats i och med det nya åtalet. Och Belstroj har visserligen vidtagit efterlevnadsåtgärder för att ställa saker till rätta, men de har inte avbrutit sina förbindelser med de företrädare för bolaget som nu står åtalade och därför anses åtgärderna inte tillräckliga.
Lagar måste följas även om det är svårt. Det är som med allt här i världen, om man vill något tillräckligt gärna så löser man oftast det även om det är svårt.
Belstroj har överklagat till Kammarrätten, som valde att inte pröva ärendet. Och nu har även Högsta förvaltningsdomstolen beslutat att avslå överklagan. Därmed vinner förvaltningsrättens dom laga kraft. Morgan Jansson har viss förståelse för att regelverk är snåriga och att det är svårt att hitta bra stöd.
– Men lagar måste följas även om det är svårt. Det är som med allt här i världen, om man vill något tillräckligt gärna så löser man oftast det även om det är svårt. Det är svårt att bygga hus också med mycket regler, säger han.
Läs mer om domen och dess konsekvenser
Belstroj svarar: ”Förhoppningsvid drar våra beställare egna slutsatser”
Antikorruptionsexperten: ”Domen kommer bana väg för för många upphandlare”
Martina Strand Nyhlin