Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Stölder från byggen har ökat kraftigt

Publicerad: 9 maj 2019, 13:53

Antalet anmälda byggstölder har ökat kraftigt de senaste fem åren. Det visar ny statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.


Inbrottsstölderna på byggarbetsplatser har ökat från 3 488 år 2013 till 5 584 förra året. Det innebär 2 096 fler stölder – en stegring med 60 procent på fem år. Lägger man till stölder utan inbrott så uppgick de till 2744 stycken år 2018 jämfört med 1933 år 2013. Även det är en ökning med drygt 70 procent.

Det finns uppenbarligen mycket stöldbegärligt på en byggarbetsplats. Bygg- och arbetsmaskiner, ställningar, vitvaror och dörrar är några exempel på vad som stjäls från arbetsplatserna.

Enligt beräkningar från Sveriges Byggindustrier uppgår värdet på stölderna till uppskattningsvis drygt 2 miljarder kronor per år.

Stockholm toppar stöldligan

Flest antal stölder sker i Stockholmsregionen. Men sedan 2015, då polisen genomförde en omorganisation, har byggstölderna ökat mest procentuellt utanför storstadsregionerna.

Branschorganisationen efterlyser krafttag.

– Polisen behöver resurser för att uthålligt kunna verka mot internationella stöldligor. Det krävs också förbättrad samordning genom Europol för att varaktigt slå undan benen för ligorna, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Sveriges Byggindustrier.

Organisationen har tagit fram ett faktablad om byggstölderna som finns på deras hemsida som även innehåller information om hur man kan skydda sig. Bland annat uppmanas medlemsföretagen att hålla en förteckning över serie- och tillverkningsnummer för maskiner och verktyg, samt att överväga DNA-märkning och kameraövervakning.

Sveriges Byggindustrier försöker också påverka politikerna att ta fram en handlingsplan för hur byggstölderna kan minska.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.