Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Stölder från byggen minskar

Publicerad: 7 februari 2012, 14:31

Stölder kostar byggbranschen miljarder. Stölderna blir färre, men mycket långsamt. Det visar statistik från Brå.


Stölder av utrustning och material från byggarbetsplatser minskar, framgår det av långsiktig statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, som tidningen Byggindustrin har gått igenom. Stölderna har minskat från runt 9 000 till 6 000 per år de senaste 35 åren.

Det som minskar är stölder i samband med inbrott. Kategorin stölder utan inbrott minskar däremot inte. Det handlar om de vågade stölder då någon från det egna byggbolaget, en underentreprenör eller en utomstående person helt enkelt går in på bygget och plockar med sig utrustning. Ofta dagtid. De här stölderna har legat stadigt kring 2 500 stycken per år sedan 1975.

Branschens egen uppfattning är att stölderna ligger på en konstant nivå. Det framgår av tidningen Byggindustrins rundringning till byggbolag, försäkringsbolag och polisen.

– Vi kommer alltid att jobba preventivt mot stölder eftersom byggbranschen har attraktiv utrustning, säger Peter Martin, säkerhetschef på Peab.

De totalt 6 000 årliga stölderna motsvarar ett värde på ungefär 1,5 miljarder kronor, enligt en rapport från Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond. Men mörkertalet fördubblar sannolikt siffran, anser flera. Många stölder anmäls inte eftersom självrisken är hög och polisen sällan utreder.

Mycket få av de polisanmälda inbrotten leder dessutom till fällande dom, bedömer Brå. Bara 4–5 procent av de anmälda brotten kan kopplas till någon person och få av dessa brott leder till fällande dom.

Värdet på det som stjäls ser nu ut att öka, enligt försäkringsbolaget Trygg-Hansa. År 2011 försvann utrustning för 28 000 kronor vid en genomsnittlig stöld, jämfört med cirka 25 500 kronor åren innan. Det berättar Johan Schön, produktutvecklare på försäkringsbolaget.

– Ökningen kan bero på att de eldrivna handverktygen har blivit dyrare, säger han.
För byggföretaget är kostnaden för inbrottet ofta betydligt större än värdet på stöldgodset. Framför allt kostar det byggbolaget förlorad arbetstid, berättar Stefan Elm, säkerhetschef på NCC.

– Det kostar tid för personal som inte kan utföra sitt arbete utan verktyg. Arbetstid måste läggas på kontakt med polis och försäkringsbolag. Även reparationer och städning efter skador vid inbrottet tar tid, berättar han.

Ett genomsnittligt inbrott kostar därför i praktiken 30 000–40 000 kronor, enligt uppgifter från flera byggföretag. I de flesta fall får bolagen ingen hjälp från vare sig polis eller försäkringsbolag, utan tar kostnaden själva.

– Byggbolag anmäler inte stölderna eftersom självrisken är högre än värdet på det som stjäls. Bolagen räknar inte heller med att polisen ska utreda brottet, säger Peter Martin, som jobbade 15 år som polis innan han blev säkerhetschef på Peab.

Bilden bekräftas av Annika Battaglioli, förundersökningsledare på Västerortspolisen i Stockholm.

– För att utreda behöver vi spår som DNA, spår efter inbrottsverktygen eller fingeravtryck. Det är ovanligt att polisens tekniker gör brottsplatsundersökningar på byggen efter stöld. För det krävs det ett grövre brott som stöld av arbetsmaskiner eller att vi misstänker att stölden är en del i ett seriebrott, säger hon.

Det vanligaste är att polispatrullen som kommer till platsen tar saker i beslag för vidare undersökning i laboratorium. Polispatrullen kan ibland också säkra dna-spår. Men Västerortspolisens lokala brottsplatsundersökningsgrupp har just nu fullt upp med undersökningar efter lägenhetsinbrott. Annars kan polisen också göra undersökning vid stöld från en byggarbetsplats, berättar Annika Battaglioli.

Medan stölderna från större byggföretag ligger på en konstant nivå verkar stölderna öka bland mindre företag med en eller några få anställda, berättar Daniel Claesson, pressansvarig på försäkringsbolaget If.

– Vi ser en trend med ökande antal stöld- och inbrottsskador bland de mindre företag som tecknat en försäkring direkt med oss. Sedan 2008 har de här skadekostnaderna ökat med 20–25 procent, säger han.

På If vill man inte dra några slutsatser om orsakerna till ökningen. Men en låg självrisk på bara 8 000 kronor kan leda till att små byggbolag anmäler stölder oftare. Stora företag betalar 20 000–40 000 kronor i självrisk.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.