Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Stor besvikelse på NCC över höjd avgift

Publicerad: 28 maj 2009, 11:39

– Vi är förvånade och besvikna över att Marknadsdomstolen har höjt avgiften, säger Ulf Wallin, seniorrådgivare och före detta chefsjurist på NCC.


Ulf Wallin, chefsjurist på NCC fram till i vintras, har följt asfaltkartell målet för bolaget sedan dag ett.

Han är förvånad över Marknadsdomstolens beslut att höja den konkurrensskadeavgift som företaget ska betala, från 150 miljoner kronor till 200 miljoner kronor.

– Vi upplever det som en skärpning av praxis när det gäller bestämningen av avgiftens storlek. Tidigare har den beräknats med utgångspunkt från företagens omsättning på den aktuella marknaden. Utifrån det borde vår avgift ha blivit lägre, men detta har ändrats, säger Ulf Wallin.

Han anser också att Marknadsdomstolen skulle ha tagit större hänsyn till att företaget aktivt bidragit till att underlätta Konkurrensverkets utredning, något som enligt regelverket ska ge en lättnad i straffet.

– Det hade varit ett gyllene tillfälle för Marknadsdomstolen att visa att det lönar sig att hjälpa till, men det har man inte gjort. Signalen är snarare den motsatta, säger Ulf Wallin.

Marknadsdomstolen är sista instansen i konkurrensmål och domen i det största kartellmålet i Sverige ligger fast. Det är bara för NCC och de övriga dömda bolagen att betala sina bötesbelopp.

Men asfaltkartellen kommer att få fler följder för de inblandade bolagen. För NCC:s del ligger stämningar från nio kommuner som anser sig ha betalat för mycket och väntar.

– De målen har vilandeförklarats i avvaktan på den här domen. Jag antar att Stockholms tingsrätt kommer att ta upp dem till förhandling efter sommaren, säger Ulf Wallin.

Totalt handlar det om skadeståndsstämningar på cirka 57 miljoner kronor. En del av stämningarna är så kallat solidariska och berör även Skanska och Vägverket Produktion.

För att undvika liknade överträdelser i framtiden och betona att konkurrensregler är till för att följas, bedriver NCC sedan 2002 ett internt utbildningsprogram för chefer i moral och etik. Hittills har cirka 2 800 chefer genomgått utbildningen.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.