söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Stor insats mot byggbranschen – Polisen: ”Vi omhändertog tolv personer direkt”

Publicerad: 29 april 2021, 14:33

Arbetsplatsen på bilden har inget med myndigheternas kontroller att göra.

Foto: Mattias de Frumerie

Under de senaste två veckorna hittade Polisen 25 personer utan arbetstillstånd på byggarbetsplatser runtom i landet. Kontrollerna var en del av en myndighetsgemensam insats mot byggbranschen. ”Säkerhetsbrister och illegal arbetskraft går ofta hand i hand”, säger Per Wadhed, polisöverintendent, till Byggindustrin.
■ Svartjobb
■ Säkerhetsbrister
■ Spritt över landet

Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöverketsvartjobbArbetsmiljöbrottarbetsmiljö

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Arbetsmiljöverket, Skatteverket och Polisen har under de senaste två veckorna genomfört oanmälda inspektioner vid ett 60-tal byggarbetsplatser runtom i landet med flera olika entreprenörer. Per Wadhed, polisöverintendent vid nationella operativa avdelningen (NOA) på Polismyndigheten berättar att Polisens roll dels handlar om att säkra platsen vid kontrollen för att se till att ingen försöker lämna bygget. Polisen kontrollerar också arbetstillstånden hos byggarbetarna på platsen.

– Under den senaste insatsen kontrollerade vi 200 personer och hittade 25 personer som saknade rätt att arbeta i Sverige. Av dessa omhändertog vi tolv Ukrainska medborgare direkt. De har därefter utvisats och fått förbud att återvända till Sverige, säger Per Wadhed till Byggindustrin.

Resultat ur myndigheternas kontroller

Drygt 100 företag vid 60 byggarbetsplatser kontrollerades gemensamt i insatsen. Av dessa hade cirka 50 företag brister i arbetsmiljön.

 

Cirka 110 arbetsmiljöbrister upptäcktes.

 

Ett tiotal förbud om att stoppa arbetet eller ett arbetsmoment på grund av allvarliga arbetsmiljöbrister utfärdades.

 

100 kontrollavgifter för bland annat brister i personalliggare övervägs.

Cirka 25 personer saknade rätt att arbeta i Sverige på de kontrollerade arbetsplatserna.

Dessa tolv personer ertappades på flera olika arbetsplatser runtom i landet. 

– Nio av dem fanns på två olika arbetsplatser i Stockholmsområdet, två i Göteborgsområdet och en i norra Sverige, säger Per Wadhed.

Saknade arbetstillstånd var inte de enda bristerna på de kontrollerade byggarbetsplatserna.

Arbetsmiljöverket upptäckte 110 brister i arbetsmiljön. Bristande fallskydd var påfallande vanligt. Utöver det fanns även brister i hantering av kemikalier, farliga maskiner och arbetstagare som riskerar att andas in ohälsosamt damm. Arbetsmiljöverket ställde också krav på åtgärder mot smittspridning med anledning av pandemin.

LÄS MER: NCC River kontrakt med underentreprenör 

Nära 40 procent av de företag som Skatteverket kontrollerade hade brister i personalliggaren.

Arbetsmiljöverket, Skatteverket och Polisen har gjort gemensamma kontroller sedan 2018. Har det skett några förändringar i byggbranschen under de här åren?

– Det är svårt att säga. Man upplever att det har blivit mer ordning och reda, men samtidigt hittar vi stora säkerhetsbrister nu också. Det går ofta hand i hand med illegal arbetskraft. Mycket handlar om hur man hanterar underentreprenörer.

Per Wadhed poängterar att myndigheternas kontroller inte ger ett gränssnitt av hur branschen som helhet ser ut. 

– Vi gör en riskbedömning och väljer ut arbetsplatser där vi förväntar oss att hitta brister.

 

Så samarbetar myndigheterna mot arbetslivskriminalitet

Regeringen har gett åtta myndigheter i uppdrag att tillsammans under 2018–2020 utveckla metoder för myndighetsgemensamma kontroller för att motverka brott i arbetslivet. Nyligen förlängde regeringen uppdraget till och med 2021. Myndigheterna har gjort cirka 4 500 gemensamma kontroller sedan 2018.

 

Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket deltar i samarbetet som samordnas av Arbetsmiljöverket.

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev